JÄRELVAADATAV ⟩ Ametlik: Rally Estonia jääb ära! (9)

Postimees Sport
Copy

Rally Estonia korraldajad teatasid, et 2020. aastal võistlust ei toimu. Postimehe otseülekanne veel käib, selgitusi jagavad Tarmo Hõbe, Urmo Aava ja Silver Kütt.

Pressiesindaja Margus Kiiver ütles, et Eesti Autospordi Liiduga (EAL) on koos istutud korduvalt ja otsused olid tänaseks juba langetatud. Varasemat peomeeleolu ei tahetud aga rikkuda.

Aava: «Me ei tulnud läbirääkimisi pidama, otsused on juba tehtud. Üritame teha nii, et see teeks Eesti autospordile võimalikult vähe liiga. Rally Estonia 2020 korraldus on lõppenud! Ralli jääb ära.»

Ta lisas, et nemad pole EALi ees reegleid rikkunud. «Oleme alates 2016. aastast, mil asja üle võtsime, teinud enda arust head koostööd EALiga.»

Kütt: «Kui olime korraldamise mõtted (2016) maha matnud, siis Alar Arukuusk surus meid, et võtaksime suurelt ette. Tal oli kogemus suusatamise MKga olemas. Tänu temale võtsime asja ette. Sündis soov korraldada Eestis kunagi MM-etapp.»

Aava lisas, et teda üllatas kõige rohkem EALi avaldus, et WRC-ralli pole prioriteet ja strateegia on muutunud. Hõbe täpsustas, et neidki huvitab kogu rallispordi arendamine, ent uue hinnakirja kehtestamine pool aastat enne Rally Estoniat oli šokeeriv. 

Tähtis on ka ära märkida, et rahvusvahelise autoliidu (FIA) reeglite järgi tohib Eesti autospordiüritusi korraldada vaid EALi kaudu. Seega ei saa Rally Estoniat ilma nende toeta Aava ega teised korraldada. 

Peakorraldaja täpsustas, et usaldus EALi vastu on kadunud. Aavale jäi segaseks, miks Gross tuli 100 000 euro maksmisega välja alles tund enne pressikonverentsi algust.

«Paraku kõik kannatavad. Aga aeg näitab, mis saab. Mõnikord võivad selgroogsed otsused tulevikuks kasulikumaks osutuda kui selgrootud lahendused, mis ajutiselt hõlpu toovad,» sõnas Aava. Ta ütles, et nende unistus tuua WRC-etapp Eestisse pole kadunud. 

Täna aga veel konkreetseid lahendusi pole. Kui palju raha ralli ärajäämisega tuulde lendas, Aava täpselt kommenteerima ei soostunud: «Väga palju!»

WRC-sarja tiimidega olid sisulised kokkulepped sõlmitud. Aava kinnitas, et korraldus liikus õiges suunas, paljud olid rahul eelmise aasta võistlusega ning tahtsid naasta ka tänavu. Korraldajad kinnitasid, et tänavu olnuks taseme tõstmisel veel palju potentsiaali. 

Hõbe lisas, et ta on viimastel nädalatel WRC promootoriga väga intensiivselt suhelnud ning sealt avaldati kahetsust, et asjad nii läksid. Rally Estonial on tema sõnutsi üle maailma hea maine.

Enne pressikonverentsi:

Sündmused hakkasid hargnema aasta algusest, mil selgus, et Eesti Autospordi Liit (EAL) otsustas uuendada arengukava ning sellest tulenevalt ka hinnakirja. Ühtlasi tähendas see, et Rally Estonia eest tulnuks korraldajatelt alaliidule tasuda 100 000 euro suurune registreerimistasu, mis on võrreldes mullusega 5000 protsenti suurem. 

Pärast seda on EAL ja Rally Estonia avalikkuse ees korralikult maid jaganud, ent kumbki pool järele anda ei soovi. Täna tuuakse olukorda selgust. 

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles