Suusaekspert: Therese Johaug saab endiselt dopingust abi (5)

Henry Lääne
Copy
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: MATHIAS BERGELD via www.imago-images.de/imago images/Bildbyran

Naiste murdmaasuusatamise valitsejanna Therese Johaug jäi 2016. aastal vahele klostebooliga ning talle määrati 18kuuline võistluskeeld. Soome suusaekspert Toni Roponen leiab, et keelatud aine pole norralanna organismist kadunud ning see annab talle jõudu juurde.

Roponeni sõnul pole tal midagi selle vastu, et Johaug saab praegu võistelda. Spetsialisti arvamusele, et viikingite järeltulija organism pole dopingust puhastunud, pole aga ühtegi teaduslikku tõestust, ütles meditsiiniekspert Pekka Rauhala Iltalehtile.

Ehkki tippsport on Roponeni hinnangul viimase 10-15 aastaga muutunud dopingust puhtamaks, arvab ta siiski, et patustajaid peaks rangemalt karistama. 

Soomlane lisas, et tema jaoks on Johaugi ülevõim midagi ennenägematut. Ei Marit Björgen ega Justyna Kowalczyk suutnud konkurente niimoodi vaos hoida.

Roponeni arvates on Johaugi suurimaks trumbiks vastupidavus ning tavapärasest oluliselt suurem võime tarbida hapnikku. Küll usub meie põhjanaaber, et suusamaailmas on kaks naist, kes võiksid kümnekordse maailmameistri kukutada - rootslanna Frida Karlsson ja norralanna Ingvild Flugstad Östberg.

Johaug on tänavuse MK-sarja ülivõimas liider, kui on kogunud tervelt 2268 punkti. Teist kohta hoiab tema kaasmaalane Heidi Weng, kuid tema kaukas on «vaid» 1611 silma.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles