Eesti parim pikamaasuusataja oli Vasaloppeti naiste võitjale heaks veduriks

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Mart Kevin Põlluste.
Mart Kevin Põlluste. Foto: Tairo Lutter

Nädalavahetusel sõideti Rootsis juba järjekorras 96. Vasaloppeti suusamaraton. Enam kui 15 000 suusasõbra konkurentsis tegi tegusid ka Eesti parim pikamaasuusataja Mart Kevin Põlluste, kes lõpetas 90 km suusasõidu 62. kohaga. Oma blogis vaatas ta võistlusele ka tagasi.

«Kell 8.00 tõusid stardiväravad ja 15 000 inimest alustas seiklust rajal, kus ühtegi klassikajälge näha ei olnud. Otsi kohta, kus sa saad. Mina sain stardist väga halvasti minema. Küll olid ees mehed, kes otsisid taga uut suusakeppi ja tekitasid totaalse kaose. Küll jäid ette tublid harrastajad, kes ei suutnud tõusu sõita. Igatahes mingi hetk nägin, kuidas esimene ots eest liigub, aga paanikaks ei olnud põhjust. Esimese tõusu otsas olin umbes 100. kohal. 

Peagrupi saime kätte siis, kui sõidetud oli ligikaudu 35 km ja kohe tempo langes. Järjest mehed hüppasid kõrvale, et põit kergendada. Sama pidin ka tegema mina, kuid otsisin seda õiget hetke. Ja siis see tuli – [Tor Asle] Gjerdalen jäi seisma, mina kohe tema kõrvale. Teadsin, et tema taga saaksin kiiresti pundile järgi. Õnneks oli grupp piisavalt pikk, et sain küllaltki ruttu grupisabast uuesti kinni. Kõik oli hästi ja sain hinge tõmmata.

Kuid ühtäkki hakkas ees meestel kiire, tempo kruviti üles. Mina olin sel hetkel suure grupi lõpus ja nägin, kuidas mehed ees hakkasid vahesid sisse jätma. Nägin gruppi enda ees. See ei olnud üldse kaugel, kõigest 200 m, aga lähemale ei jõudnud. Selleks hetkeks olin juba 10 kilomeetrit meeleheitlikult kiirendanud ja suusaradu sisse lükanud, sest kõik sõitsid ainult üksteise järel ja mööduda oli väga raske. Peale Evertsbergi (50 km) sain aru, et peagruppi ma enam täna ei näe ja pean võitlema iga koha eest, mida pakutakse. 

Üllataval kombel sattusin veduriks jällegi naisteliidrile. Seekord oli selleks Lina Korsgren ja ta tegi elu sõitu. Ka NRK (Norra rahvustelevisioon) kommentaatorid olid öelnud, et Korsgren peaks osa võidurahast Põllustele andma, kes teda kriitilisel hetkel pikalt vedas. Jõudsime koos järele mitmele tugevale sõitjale ja olin juba esikuuekümne piirimail, kuid siis hakkas keha näitama väsimuse märke.

Järgmised kümme kilomeetrit tulid väga raskelt. Kui nägin silti, et kakskümmend on veel sõita, pidin peaaegu murduma. Aga siis sain sisse uue hingamise. Viimased 15 km andsin nii minna, kuidas torust tuli. Teadsin, et enne lõppu on üks järsk tõusunukk. Proovisin seal ja sain konkurentidest lahti, aga see lõpusirge oli pikk. Ja 200 m enne lõppu näitas Rootsi sprindikoondisesse kuuluv Olle Jonsson oma võimu ja lendas minust mööda.

Oma teisel Vasaloppetil sain 62. koha (4:42.12), edasiminek eelmise aasta 117. kohaga on märgatav. Esimest korda sel hooajal suutsin panna kokku hea maratoni, kuigi paar taktikalist viga jäid kripeldama, aga sellest hoolimata andsin endast kõik ja see oligi minu jaoks peamine.»

Loe Põlluste blogipostitust täispikkuses

***

Vasaloppeti võit läks kaheksandat aastat Norra. Kiireim oli Petter Eliassen, kelle võiduajaks märgiti 4:25.14. Talle järgnesid veel kolm norrakat Stian Hölgaard, Torleif Syrstad ja Tord Asle Gjerdalen. Naiste võitja Lina Korsgren tuli üle finišijoone üldarvestuses 57ndana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles