Soome suusalegend andis järelkasvu tänavustele tulemustele hävitava hinnangu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmisel nädalal toimus Saksamaal Oberwiesenthalis juunioride ja U23 murdmaasuusatamise MM. Eesti sportlastel ühtegi esikümne kohta tiitlivõistlustelt näppude vahele ei jäänud, kuid liiga palju paremini ei läinud ka meie põhjanaabritel. 

Tõsi, esikümnesse soomlased siiski jõudsid, kuid seda vaid kahel puhul. Jasmin Kähärä tuli naiste sprindis kuuendaks, Miska Pokkimäki oli kaheksas. Distantsisõitudes tuli põhjanaabritel samamoodi kerida protokollis kõvasti allapoole, sageli teise või isegi kolmandasse kümnesse. 

Sealjuures põruti ka teatesõitudes: kui naised suutsid veel esikümnesse sõita, kui lõpetasid 16 naiskonna konkurentsis kaheksandana, siis noormehed ületasid finišijoone 11ndana. Selja taha jäi kõigest seitse riiki. 

Karjääri jooksul kümme tiitlivõistluste medalit noppinud Harri Kirvesniemi valutab koduse suusatamise pealekasvu pärast südant: «Jah, mõnes üksikus sõidus oli ka arvestatavaid tulemusi, kuid suures plaanis oli meie sportlaste tase sõna otseses mõttes katastroofiline. Nad jäid esimestest väga kaugele,» sõnas endine suusataja Ilta-Sanomatele. 

Suusatreener Jussi Piirainen aga paanikaks põhjust ei näe: «Ühe nädala põhjal ei tasu veel põhjapanevaid järeldusi teha. Aasta tagasi toimunud MMil olid need samad noored jällegi vägagi head. Nende talent pole aastaga kuhugi kadunud.»

Ühe teooria kohaselt on tänavuste kasinate tulemuste taga muudatused hooaja ettevalmistuses ja üldises treeningplaanis. Piiranen seda uskuda ei taha, vaid peab tõenäolisemaks erinevaid terviseprobleeme, mis tänavuse hooaja käigus noorsportlasi kimbutasid.

Eesti suusatajate paremad kohad juunioride MMil:

14. koht – Martin Himma (sprint)
26. koht – Kaidy Kaasiku (15 km vabatehnika)
27. koht – Johanna Udras (sprint)
29. koht – Mariel Merlii Pulles (sprint)
30. koht – Keidy Kaasiku (sprint)
30. koht – Karl Sebastian Dremljuga (sprint)

Naiste teatesõidus tulid Kaidy Kaasiku, Johanna Udras, Keidy Kaasiku, Teiloora Ojaste 18 võistkonna konkurentsis 12. kohale. 

Keidy Kaasiku, Teiloora Ojaste, Kaidy Kaasiku ja Johanna Udras teatesõidu stardi eel.
Keidy Kaasiku, Teiloora Ojaste, Kaidy Kaasiku ja Johanna Udras teatesõidu stardi eel. Foto: Suusaliit
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles