Soomlased meenutasid suurt sõitu, kus Andrus Veerpalu oli üllatusmees

Postimees Sport
Copy
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Toomas Huik

Kuna koroonaviiruse tõttu on spordimaailm seiskunud ja värskeid uudiseid jääb üha vähemaks, on meedia sunnitud mõtlema loominguliselt. Mõni väljaanne kaevub minevikku, nagu on seda teinud Soome Rahvusringhääling (YLE). Nemad meenutavad 1999. aasta Ramsau MMi 50 km murdmaasuusamaratoni, mis on meie põhjanaabrite talispordiajaloo üks meeldejäävamaid hetki. Nii nad väidavad!

Sõidu võitis legendaarne Mika Myllylä, kelle jaoks polnud elu enam endine. «Kindlasti saab elu olema teistsugune. Siiski, mõned asjad jäävad mulle pühaks,» viitas soomlane, et avalikkusega ta kõike ei jaga.

Muide, Myllylä polnud Ramsaus väsimuse ja pika MMi tõttu teps mitte kindel, kas ta osaleb maratonis või mitte. Mees viskas nalja, et läks lõpuks rajale, kuna rahvas poleks talle muidu asu andnud.

Tiitlivõitu julges Myllylä loota alles viimasel sajal meetril, sest tema suusad olid väga kehvad. «Pidin kogu aeg võitlema,» lausus ta.

Myllylä selja taga noppis karjääri esimese tiitlivõistluste medali Eesti häbistatud olümpiasangar Andrus Veerpalu. YLE sõnul oli ta üllatusmees, kes suutis soomlasele pakkuda kanget konkurentsi.

Meie põhjanaaber võitis Ramsaus kolm kuldmedalit. Kaks aastat hiljem püüdsid dopingukütid aga Myllylä kinni ning ta tunnistas, et kasutas keelatud aineid ka 1990ndatel. 

Myllylä lõpetas 2005. aastal karjääri, kuid ei kadunud rambivalguse alt, sest tabloidid talletasid tema võitlust alkoholikuradiga. 2011. aastal leiti mees oma kodust surnuna, kuid politsei sõnul oli tegemist õnnetusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles