Tugeva NBA ja ülikoolikorvpalli taustaga kogenud treener: Euroliigas mängitakse maailma parimat rünnakut

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Rick Pitino.
Rick Pitino. Foto: Afp7/Zumapress.com

Euroliiga klubi Ateena Panathinaikosega lepingu lõpetanud Rick Pitino tunnistas, et Euroopa korvpall on talle õpetanud nii mõndagi. 

67-aastane jänki jõudis esimest korda Euroopasse ja Panathinaikosesse 2018. aastal. Ta vedas tiimi raskest seisust Euroliiga play-off´i ning Kreeka liiga ja karikavõistluste tšempioniks. Hooaja lõppedes naasis Pitino perekondlikel põhjustel kodumaale.

Uuesti tuli ta Ateena klubile appi mullu 26. novembril. Taas oli algus väga ilus, Panathinaikos tõusis kiiresti play-off´i kandidaadiks. Koroonaviiruse tõttu jäeti aga Euroliiga hooaeg seisma ning kogenud treener otsustas taas ameti maha panna.

Osati oli otsus seotud ka sellega, et eelmise aasta lõpus määrati Pitino Kreeka koondise peatreeneriks. Sel kohal ta jätkab, ent sealmail pole hea tava, et rahvusesinduse loots juhendaks üht kohalikku suurklubi ehk Panathiniakost või Piraeuse Olympiacost. 

Enne Euroopasse jõudmist töötas Pitino kodumaal. Tema treenerikarjäär algas juba 1974. aastal Hawaii ülikoolimeeskonna abitreenerina. Pikka teekonna jooksul on ta kahel korral tulnud NCAA meistriks ning juhendanud paljusid tippvõistkondi. 

NBA õhku nuusutas väga tunnustatud juhendaja esimest korda 1980-ndate keskel, alustades New York Knicksis abimehe rollis, tõustes hiljem peatreeneriks. Lisaks oli ta mitu hooaega Boston Celticsi pealik. Euroopa korvpall pakkus Pitinole aga sootuks uue kogemuse.

«Õppisin Euroliigas meeletult palju,» sõnas Pitino ESPN-ile. «See on hoopis erinev korvpallivorm. Seal mängitakse maailma parimat rünnakut, isegi võrreldes ülikoolide ja NBA-ga. Näha saab parimaid liikumisi, palliliigutamist, tagaukse lõikeid, sööte, viskamist.»

Ta jätkas: «Neil pole sellist kaitsevõimekust nagu meil, sest mängijad ei ole sama atleetlikud. Aga õppisin sellele vaatamata palju. Treeneritöö oli Euroliiga väga nauditav ja kasulik. Rünnakualaselt muutusin kindlasti oluliselt paremaks treeneriks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles