Aivar Pohlak: kui kõik suured liigad ära peetakse, siis UEFA rahaprobleemid meieni ei ulatu

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. 
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. Foto: Madis Sinivee

Kalev Kruus ja Toomas Vara rääkisid oma saates Aivar Pohlaku, Martin Reimi ja Kuno Tehvaga, et selgitada, millised probleemid Eesti ja Euroopa jalgpalli koroonaviiruse tõttu tabada võivad. 

Nõmme Kalju president Tehva sõnas eilses Eesti Ekspressis, et jalgpall kaotab kriisi ajal Euroopas kolm miljardit eurot. Ta selgitas, et see on oletus ja hinnanguline pakkumine, mille aluseks on, et liigad seisavad ja mängupäeva käive püsib nullis.

Jalgpalliliidu president Pohlak aga nende numbritega ei nõustu: «Summad on seotud sellega, kui kaua eriolukord kestab. Need numbrid on inglise pühapäevalehe spekulatsioon, ma ei julge seda juttu kinnitada.»

Ta lisas, et kui praegused plaanid vett peavad – suured liigad õnnestub lõpuni mängida ning EM korraldada 2021. aastal, siis jääb kahju 10 või maksimaalselt 100 miljoni sisse. Sellisel juhul see läbi UEFA Eestit ei puuduta.

Kui meie jalgpalli jaoks normaliseerub olukord hiljemalt 15. juuniks, siis Pohlaku sõnul suuri tükke kuskilt haukama ei pea, kahjud jäävad mõistlikkuse piiresse. Alaliit on klubidega arutanud kolme potentsiaalset stsenaariumi, mida saaks olukorra paranedes rakendada.

Pohlaku arvates tekivad klubide kahjud peamiselt treeningmaksete ja sponsorluse vähendamisest: «Kui klubid rahulikult läbi mõtlevad ja teevad erandeid, siis riigilt treenerite palkadeks tulev kompensatsioon on adekvaatne ja katab miinuse ära.»

Tehva lisas: «Peame nutikamalt vaatama, kuidas kriisist välja tulla. Teistel pallimängualadel on lihtsam aeg, sest nende liigad on lõppenud, meil alles algusfaasis.»

FCI Levadia peatreener ja omanimelise jalgpallikooli juht Reim ütles, et praegu käib kogu treeningtöö läbi interneti ja individuaalselt. Tema hinnangul võib mõnda aega nii jätkata, aga kui see venib paarikuiseks, siis tekib probleeme: jalgpall on siiski meeskonnamäng ning vajab kokkumängu.

Reimi jalgpallikoolis õpib üle 400 lapse, kelle vanematelt tuleb liikmemaksuks ligikaudu 2/3 klubi eelarvest. Reimi sõnul on mõned lapsevanemad keeldunud arvete tasumisest, aga enamik saab olukorrast aru ja on nõus panustama: «Peame olema arvetega paindlikud ja suutma kõigi võimalusi arvestada.»

Tehva märgib, et mõni klubi sponsor on oma tegevuse peatanud. Tõenäoliselt tabas sama mure ka teisi. 

Pohlaku sõnutsi võib Eesti jalgpallimaastikul klubisid vähemaks jääda, ent mitte tippude hulgas. 

Betsafe´i saadet saab täispikkuses vaadata siit: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles