Spordiarstide soovitused: kuidas püsida eriolukorra ajal sportlikus vormis

Postimees Sport
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Madis Sinivee

Spordimeditsiini SA spordiarstid dr Leena Annus, dr Pii Metsavas ja dr Virve Vask annavad soovitusi, kuidas püsida eriolukorra ajal sportlikus vormis.

Seoses koroonaviiruse levikuga on Eestis vähemalt 1. maini kuulutatud välja eriolukord. Spordimeditsiini SA spordiarstid dr Leena Annus, dr Pii Metsavas ja dr Virve Vask annavad lisaks valitsuse ja Terviseameti kodulehel edastatud juhistele ja soovitustele ka juhiseid sportlikus vormis püsimiseks, kirjutab EOK kodulehekülg.

Sportimisest eriolukorras:

1. Ära välju kodust, kui tunned end halvasti või oled palavikus. Võta ühendust oma perearstiga või helista perearsti nõuandetelefonile 1220. Küsimuste korral helista kriisiinfotelefonile 1247.

2. Kui tavaline hea olek on kasvõi veidi häiritud, ära treeni. Jälgi enesetunnet, jaluta vabas õhus, kuid väldi kontakte teiste inimestega.

3. Treeni individuaalselt, arenda individuaalset meisterlikkust. Sportida võid oma pereliikmetega, kellega koos elad.

4. Paljudel on praegu rohkem aega treenimiseks. Sellega kaasneb suurem oht ülekoormuseks, hoidu treeningkoormuse järsust lisamisest: tõsta koormusi mitte rohkem kui 10% nädalas. Üks mõõdukas treening päevas on piisav.

5. Anna võimalus paraneda ülekoormusvigastustel, tugevda organismi nõrku külgi. Individuaalselt/iseseisvalt harjutades õpid loodetavasti end veel paremini tunnetama.

6. Harjuta mitmekülgselt: lisaks aeroobsete väiksema- mõõduka pingutusega vastupidavuskoormustele tee jõu- ja tasakaaluharjutusi, hoia toonuses või tugevda kehatüve stabiliseerivaid lihaseid.

7. Tee soojendusharjutusi ja treeningu järgselt lõdvestus-venitusharjutusi.

8. Riietu kevadisele muutlikule ilmale kohaselt, väldi külmetumist. Kihiline riietumine on hea valik.

9. Immuunsüsteemi tugevdamiseks: Puhka piisavalt: uneaeg lastel 10h, täiskasvanutel 8h.

10. Vali tavapärane, vitamiinirikas toit. Uusi, harjumatuid toidulisandeid ei peaks katsetama. Täienda enda teadmisi sportlase toitumisest - kasuta selleks kvalifitseeritud toitumisnõustaja abi. Immuunsüsteemi toetamiseks on soovitusi andnud ka Spordimeditsiini SA toitumisnõustaja Kerstin Joandi.

11. Väldi vedelikupuudust, joo piisavalt - väldi janutunde tekkimist, kasuta selleks harjumuspäraseid jooke.

12. Täida kõiki hügieenireegleid: pese peale iga treeningut keha ja riideid.

13. Ära unusta puhastamast ka treeningvahendeid, nende puhastamisel lähtu vahendi tootjapoolsetest soovitustest - kasutades kas spetsiaalseid puhastusvahendeid, või seebivett. Spordivahendite puhastamine on oluline, hoolimata sellest, et higi eraldi ei sisalda viiruseid, kuid viirusestesse nakatunud inimese higi võib olla viirusega saastunud aevastamise, köhimise ja nina käega pühkimise tõttu. Erinevate pindade puhastamisel aitab ka Terviseameti juhis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles