Kärp patustas lisaks veredopingule veel ühe ainega (1)

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Algo Kärp tunnistas veredopingu kasutamist.
Algo Kärp tunnistas veredopingu kasutamist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) avalikustas kolmapäeval kokkuvõtted Seefeldi dopinguskandaaliga seotud otsustest. Muuhulgas selgus, et eestlased patustasid lisaks veredopingule ka teiste ainetega.  

Nii Andreas Veerpalu kui ka Karel Tammjärv tarvitasid lisaks kasvuhormooni, Algo Kärp tegutses paralleelselt veel keelatud insuliinraviga. 

«Algo Kärp tunnistas insuliinravi kasutamist, mis kuulub Rahvusvahelise Antidopingu WADA keelatud ainete nimekirja,» kirjutati FISi kokkuvõttes. 

Kärp tunnistas ka üles, et jõi võistlusjärgselt suurtes kogustes soolavett ja kasutas albumiini, et varjata keelatud ainete tarvitamist. Neid tegevusi soovitas talle Mati Alaver. 

Lisaks märgitakse FISi kokkuvõttes, et esialgu sooviti Kärbile määrata sarnaselt teistele patustajatele nelja-aastane spordis tegutsemise keeld, kuid kuna eestlane tegi uurijatega igakülgselt koostööd ning esitas eraldi taotluse kergemaks karistuseks, määrati talle lõpuks 2,5-aasta pikkune keeld. Võistlusrajale tohib Kärp seega naasta alles 2021. aasta 5. septembril. 

Tagantjärele tühistas FIS aga kõik Kärbi tulemused alates 2017. aasta 22. veebruaris, kuna ülestunnistuse põhjal tehti just sel kuupäeval talle esimene vereülekanne. Nõnda kadus ajalooannaalidest ka Kärbi karjääri parim tiitlivõistluste tulemus – 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiamängude 50 km klassikasõidu 16. koht.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles