Dopinguarst Mark Schmidti kohtuprotsessi algus venib, advokaat viitab põhiõiguste rikkumisele

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Rahvusspordiala lootused osutusid pätipoisteks.
Dopinguga vahele võetud murdmaasuusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu (tagaistmel) pääsesid vabadusse ja põgenesid ajakirjanike eest. Nad kutsusid treener Anti Saarepuu autosse (esiistmel) ja lahkusid kiiruga. Hetk hiljem tunnistasid nad oma dopingupatud treenerile sealsamas autos üles. 28.02.2019 Seefeld, Austria.
Rahvusspordiala lootused osutusid pätipoisteks. Dopinguga vahele võetud murdmaasuusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu (tagaistmel) pääsesid vabadusse ja põgenesid ajakirjanike eest. Nad kutsusid treener Anti Saarepuu autosse (esiistmel) ja lahkusid kiiruga. Hetk hiljem tunnistasid nad oma dopingupatud treenerile sealsamas autos üles. 28.02.2019 Seefeld, Austria. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Mullu Seefeldi MMi ajal kinni nabitud dopinguarst Mark Schmidt püsib endiselt vahi all ning tema kohtuistung ei alga enne sügist. 

Schmidt võeti vahi alla eelmise aasta veebruari lõpus Erfurtis ning püsib trellide taga siiani. Müncheni regionaalkohtu esindaja kinnitas Saksamaa väljaandele MDR, et aastaid sportlasi veredopinguga aidanud doktor ei vabane. Trellide taga on ka tema abiline Dirk Q.

Seega on Schmidt vahi all olnud üle aasta. Pressiesindaja sõnutsi olukord jääb samaks veel üsna pikaks ajaks, sest arsti ja tema nelja abilise, kaasa arvatud isa, kohtuprotsess algab heal juhul sügisel. 

Schmidti advokaadi Juri Goldsteini sõnutsi käitutakse tema kaitsetavaga reeglite vastaselt, sest kohtueelne kinnipidamine on väidetavalt veninud liialt pikaks. «Esitame vajaliku taotluse viivitamatult. Konstitutsioonikohus peab selle üle vaatama,» märkis jurist. 

Sellele vaatamata peaks Schmidt saama teenitud karistuse. Dopingujuhtumitega tegeleva prokuröri arvates ähvardab arsti kuni kümne aasta pikkune vangistus. Teda süüdistatakse lisaks dopinguainete manustamisele ja vahendamisele kehavigastuste tekitamises. 

145-leheküljelisest süüdistusest selgub, et Schmidt on veredopingu ka keelatud ainetega abistanud tippsportlasti 2011. aastast. Selle eest on ta atleetidelt ja treeneritelt teeninud hinnanguliselt 250 000 eurot sularaha. 

Ulatuslik dopingusüsteem kukkus kokku mullu Seefeldi suusaalade MM-i ajal. Müncheni prokuröri andmetel on Schmidtiga seotud vähemalt 23 sportlast, nende hulgas ka Eesti suusatajad Karel Tammjärv, Algo Kärp, Andreas Veerpalu. Lisaks olid asja sees treener Mati Alaver ja Andrus Veerpalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles