Rootsi kergejõustikuliit: immigrandid on dopingupatu riskigrupp

Henry Lääne
Copy
Rootsit esindav kergejõustiklane Robel Fsiha jäi tänavu dopinguga vahele.
Rootsit esindav kergejõustiklane Robel Fsiha jäi tänavu dopinguga vahele. Foto: MATHIAS BERGELD/imago images / Bildbyran

Rootsi kergejõustikuliidu silmis tarvitavad kõige tõenäolisemalt keelatud aineid immigrandid. Norra jooksja Filip Ingebrigtseni sõnul on tegemist diskrimineerimisega.

Svenssonite kergejõustikuliidus on valminud antidopinguprogramm, mis on suunatud just riskigrupile. «1980ndatel oli suurim riskigrupp USAsse treenima läinud sportlased. Nüüd on olukord muutunud,» ütles alaliidu peasekretär Stefan Olsson.

Viimastel aastatel on Rootsit tabanud mitu dopingujuhtumit, kus on peaosa etendanud neid esindavad immigrantidest jooksjad. Näiteks Eritreast pärit Robel Fsiha, Marokos sündinud Adil Bouafif ja Etioopa juurtega Abeba Aregawi. 

Norralasest Euroopa meister Filip Ingebrigtsen kritiseeris rootslasi. «Süsteem peab olema selline, et dopingujuhtumeid enam ei juhtuks. Sport annab immigrantidele suurepärase võimaluse ühiskonda sulanduda. Kedagi ei tohiks diskrimineerida, kuna samad reeglid kehtivad kõikidele atleetidele.»

Rootsi kergejõustiku uus antidopinguprogramm ootab valitsuse nõusolekut. Olssoni sõnul hakatakse sportlasi rohkem testima, luubi alla võetakse ka välismaal treenivad atleedid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles