Eesti suusahüppaja lõpetab 26-aastaselt sportlaskarjääri

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Martti Nõmme.
Martti Nõmme. Foto: Ewa Knap

Eesti suusahüpete rahvuskoondise sportlane Martti Nõmme lõpetab sportlaskarjääri ning tema jaoks jääb tänavune võistlushooaeg maailmaareenil viimaseks. 

Spordiga on tegelenud Nõmme suurem osa ajast oma elus. Ta alustas suusahüppamisega koos paljude teistega Võrus Olev Rootsu käe all. Nõmmel on väiksest peale olnud spordis suured eesmärgid ning soov jõuda maailma tippu – osaleda näiteks maailmameistrivõistlustel või isegi olümpial.

Nõmme lõpetab oma sportlaskarjääri tipptasemel 26-aastasena. Tegelikult ei ole ta enam maailmatasemel võistlustel osalenud 2020. aasta jaanuarist. Nõmme sõnab: «Otsust ei olnud teha raske, sest elu tegi selle otsuse sujuvalt ise. Oli aeg seada uued eesmärgid ja nii nagu spordis sai tehtud – järjekindlalt ka nende nimel töötada!» 

«Otsust ei olnud teha raske, sest elu tegi selle otsuse sujuvalt ise.»

Martti Nõmme

Nõmme alustas eelmisel hooajal spordi kõrvalt õpingutega ning asus ka tööle, mistõttu jäi tal aina vähem aega tippspordi tegemiseks. Vaatamata sellele oli ta jätkuvalt heal tasemel, kuid nüüd, jaanuaris, tundis noormees, et ei tee suusahüppeid enam eesmärgiga olla parimatest parim, vaid tundis hüppamisest lihtsalt rõõmu.

Sportlase esimene start rahvusvahelisel võistlusel oli 2009. aastal juuniorite vanuseklassis 16-aastasena. Esimese maailmakarikasarja stardi tegi Nõmme 2011. aastal Rukal meeskondlikus võistluses. Karjääri jooksul on Nõmme võistelnud nii maailmameistrivõistlustel kui ka olümpiamängudel ehk täitnud kaks lapsepõlve unistust. 

2018. aasta Pyeongchangi taliolümpial oli ta normaalmäel 47. ja suurel mäel 43., MMil jäi tema laeks 2017. aasta Lahti MMi suure mäe 44. koht. MK-etapil kandsid tiivad teda parimal juhul 39. kohale (2017. aasta Ruka)

Nõmme tõdeb, et ta ei jõudnud küll kõige teravama tipuni või uhkete tiitliteni, kuid õppis käidud teekonnal väga palju, leidis sõpru ja tuttavaid ning muidugi tundis hüppamisest väga suurt rõõmu. Suusahüpped on ja jäävad tema elu tähtsaks osaks, kuid edaspidi kas pealtvaataja või harrastaja rollis. «Suusahüpete maailmast ma kindlasti kõrvale ei jää. Minu jaoks on tähtis, et järgmisel suusahüppajate generatsioonil oleks võimalus oma unistuste poole pürgida,» lausub ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles