Inglise jalgpallimaailm on täna leinas

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Hillsborough õnnetuses hukkunutele pühendatud lipp.
Hillsborough õnnetuses hukkunutele pühendatud lipp. Foto: SCANPIX

Inglismaa jalgallimaailm mälestab täna 1989. aasta aprillis juhtunud Hillsborough õnnetust, milles hukkus 96 Liverpooli fänni.

Kui tavapäraselt tehakse Hillsborough õnnestuse mälestamiseks kuupäevale lähimal mängupäeval kõikide kohtumiste eel minutiline leinaseisak, siis tänavu lähenetakse koroonapandeemia tõttu asjale teisiti. 

Nimelt peavad Liverpooli klubi inimesed minutilise mälestusseisaku oma kodudes ja seda täpselt kell 15.06 – 1989. aasta kohtumine Liverpooli ja Nottingham Foresti vahel jõudis kesta täpselt kuus minutit.

Klubi peatreener Jürgen Klopp ja kapten Jordan Henderson peavad võistkonna kodulehel ka lühikese kõne. Lisaks heisatakse kõikjal üle linna majadele musta lindiga Liverpooli klubi lippe. 

Spordiajaloo suurimate katastroofide hulka kuuluv Hillsborough' tragöödia toimus 1989. aasta 15. aprillil. Nimelt peeti Sheffieldis asuval Hillsborough staadionil jalgpallimatši Liverpooli ning Nottingham Foresti vahel. Traagilises juhtumis kaotas oma elu 96 inimest ja vigastada sai veel koguni 766 inimest, kui politsei lasi tuhanded jalgpallifännid tunnelisse ja kahte väikesesse aedikusse. Ruumipuuduse tõttu tallati fännid jalge alla ja litsuti vastu barjääre.

Esialgu teostatud uurimisest selgus hiljem, et politseinikud proovisid 96 inimese surmaga lõppenud juhtunut kinni mätsida ja süüdistasid jalgpallifänne. 2009. aastal, kui tragöödiast möödus 20 aastat, algatati juhtunu osas uus uurimine ning kokku pandud komisjon leidis, et 96st hukkunust 41 oleksid võinud pääseda eluga, kui neile oleks õigeaegselt pakutud meditsiinilist abi.

Taasalgatatud uurimine leidis, et fännide surm oli põhjustatud politsei tegevuse ning tegematuse tõttu. Nimelt ei valmistunud politsei mänguks piisavalt ette ning ka matši ajal antud korraldused olid valed. 

Videot Hillsborough sündmustest on võimalik näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles