USA tippsportlased alustasid virtuaalsete dopinguproovide andmisega

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Dopinguproovide võtmises avaneb uus maailm.
Dopinguproovide võtmises avaneb uus maailm. Foto: MATT DUNHAM/AP/Scanpix

Koroonaviiruse pandeemia tõttu käib elu suuresti läbi interneti. USA-s alustati projekti, kus sportlased saavad virtuaalselt ka dopinguproove anda. 

USA antidopingu (USADA) katsetuses osalevad esialgu vabatahtlikult USA tippujujad Katie Ledecky ja Lilly King. Midagi säärast pole varasemalt kuskil mujal maailmas proovitud, eesmärk on viiruse pandeemia ajal inimkontakte vältida. 

Protseduur on üsna lihtne. Sportlastele saadetakse koju dopinguprooviks vajalikud vahendid. Nagu ikka, hoiab USADA üks vaatlejatest toimuval silma peal, aga nüüd toimub see läbi videosilla. 

Atleedid peavad kogu toimuvat otseülekandes edastama. Protseduur ja video lõppeb siis, kui sportlane on proovid postiteel ära saatnud. 

Täielikult saab protsessi jälgida vaid vereproovi andes. Kuigi vaatleja on sportlasega samast soost, siis uriiniproovi ei pea videole jätma, sest sellega rikutaks privaatsusreegleid. 

«Tundsin end väga mugavalt. Praegu on suurepärane aeg selliseid asju katsetada. Arvan, et see on antud olukorras väga hea lahendus,» sõnas esmaspäeval esimese virtuaalse dopinguproovi andnud Ledecky.

Pilootprogrammi katsetus peaks esialgse plaani järgi kestma kaheksa nädalat.

«Ausalt öeldes olin alguses üsna skeptiline,» lisas King. «Aga pärast esimest testi sain aru, et tegelikult on hästi mõeldud võimalikele pettustele. Leidub väga palju tegureid, mis tõestaks, et prooviga on manipuleeritud. Tõsised kelmid saaks sellega muidugi hakkama.»

Üks lollikindlamaid uusi süsteeme on uriiniproovi temperatuuri kontrollimine, mis viib testiga manipuleerimise võimaluse miinimumini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles