Ekspert: Valgevenes jätkatakse sportimist, sest president Lukašenka uhkus ei luba eksimust tunnistada (1)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Kirglik hokimängija Aleksandr Lukašenka.
Kirglik hokimängija Aleksandr Lukašenka. Foto: SERGEI CHIRIKOV / AFP / Scanpix

Valgevene president Aleksandr Lukašenka on Covid-19 pandeemia algusest saati viirusesse leebelt suhtunud.

Tema sõnutsi piisab haiguse seljatamiseks viinast, saunast ja hokimängust (või sportimisest üldisemalt). Seetõttu pole riigis kehtestatud ka erilisi piiranguid, Valgevene on üks vähestest riikidest maailmas, kus spordielu täielikult seisma ei pandud. 

Tõsi, naisjalgpallurid jäävad teadmata ajaks pausile, kuid mehed jätkavad. Viimaste voorude mängudes pole staadionile aga eriti palju pealtvaatajaid kogunenud, inimesed näikse eelkõige ise oma tervise eest muret tundvat. Lukašenka seevastu kutsub aga rahvast üles vutimatše külastama. 

Reede hommikuse seisuga on Valgevenes diagnoositud veidi üle 4000 koroonaviirusesse nakatuja, neist surnuid 40. Võib aga karta, et reaalselt on kannatanuid palju enam, sest teste tehakse sealmail üsna vähe. 

Soome välispoliitikainstituudi programmijuht Arkadi Moshes arutles YLE veergudel, miks president Lukašenka nõnda vastutustundetult käitub. Välja joonistus kolm põhjust. Kokkuvõttes pole neil nii palju ressursse viirusega võitlemiseks kui teistel.

Esiteks, Valgevenel olid majandusraskused juba enne koroonakriisi. Muuhulgas langevad naftahinnad ning riigi suhted Venemaaga on oluliselt jahtunud. 

Teiseks, Valgevene toetub kindlalt vaid enda juhitavale tervishoiusüsteemile.

Kolmandaks, Moshesi sõnutsi kõige olulisem probleem, on takistuseks 25 aastat riiki juhtunud Lukašenka uhkus. Paljud pikka aega võimul olnud valitsejad usuvad, et nad teavad kõike paremini kui teised ning ei tunnista eksimusi. 

Jah, naisjalgpallurid lükkasid koroonaviiruse hirmus hooaja alguse edasi, kuid üldiselt kehtivad Valgevenes leebed karantiinireeglid. Näiteks soovitatakse vanainimestel kodus püsida ning koolivaheaega pikendati nädala võrra. 

«Naiste jalgpallihooaja edasilükkamine võib olla üks näide reeglite karmistamisest. Samas võib see olla ka lihtsalt võimalus kokku hoida raha kohast, mis pole kunagi sealmail rahvale eriti suurt huvi pakkunud,» arutleb Moshes, kes arvab, et elu Valgevenes jätkub nagu praegu. Probleemi tunnistamisest ollakse igal juhul kaugel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles