ARVUSTUS ⟩ Michael Jordan. Sportlane, keda peeti paavstist tähtsamaks

Karl-Joosep Küngas
Copy
Michael Jordan.
Michael Jordan. Foto: JOHN SWART/AP

Maailmas pole just väga palju spordifilme, mis jõuaksid massidesse. Et nii läheks, peaks film köitma ka inimest, kellel puudub spordiga lähedasem kontakt.

Washington Posti endine ajakirjanik Michael Wilbon sõnas hästi: «Spordis on olnud ainult kolm tõelist alfaisast – need on pesapallitäht Babe Ruth, poksilegend Muhammad Ali ja Michael Jordan ise. Sellega see list ka lõppeb.» Need on persoonid, kes on mõjutanud väga paljude inimeste elu ja seda endile teadmata.

Kahjuks ei läinud pesapallurist tehtud filmil «The Babe» ega ka poksitähest ilmutatud teosel «Ali» kuigi hästi. Kumbagi kinotükkidest ei promotud piisavalt ning Ali filmi puhul oli ka ajastus halb, sest 2001. aastal ilmunud linateose paiku oli maailm keerulises seisus. Ühendriikides toimus terrorirünnak ja Argentinas puhkes suur finantskriis, mis tekitas paanika ka USAs. 

Olgugi, et ka praegu on maailmas keeruline situatsioon, ihkas spordirahvas juba pikalt midagi uut ja erilist. Nõnda toodigi koostöös USA telekanali ESPNi ja meelelahutusettevõtte Netflixiga vaatajateni kümneosaline seriaal «Viimane tants», mis keskendub korvpalliikoon Jordani karjäärile. See esilinastus sealsele publikumile esmakordselt 19. aprillil ja 24 tunni jooksul jälgis seda keskmiselt 6,1 miljonit inimest.

Korvpalliklubi Chicago Bulls ei ütleks enamikele inimestele mitte midagi, kui nende punast mänguvormi poleks kandnud Michael Jordan. Tegemist oli enne teda ja ka pärast tema lahkumist täiesti keskpärase spordimeeskonnaga. Kuid Jordan tõstis vaat et ainuisikuliselt Bullsi mõneks ajaks maailma populaarseimaks spordimeeskonnaks. Tema mängijakarjäärist on möödunud 17 aastat ja paljud spordisõbrad nimetavad teda läbi aegade parimaks korvpalluriks. Üheksakümnendate keskpaigas sündinuna ei tea ma Jordani karjääris kuigi palju, kuid viimaks saavad ka minuealised näha, mis tollel ajal toimus ja kui suur spordimees Jordan tegelikult oli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles