Henri Drell andis end draftiks üles, kuid tänavune valikuprotsess erineb meeletult varasemast

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Henri Drell.
Henri Drell. Foto: Tairo Lutter

Eesti korvpallisõprade hinges pesitseb taas väike ärevus, sest eile teatas Henri Drell, et ta pani end teist aastat järjest kirja NBA drafti. Koroonaviiruse pandeemia tõttu on aga kogu maailmas elu pea peale pööratud.

Tavaliselt eelnevad draftile erinevad treeninglaagrid, katsed ja näost-näkku intervjuud. Covid-19 ulatusliku leviku tõttu ei saa aga varasemat praktikat järgida. Praegu pole isegi selge, millal 60 valitu nimed välja hõigatakse.

Teeme põgusa ülevaate, mida tuleb tänavuse drafti eel silmas pidada:

  • Praeguse seisuga on NBA hooaeg teadmata ajaks seisatatud. Pausile mindi 11. märtsist, kui tiimidel jäi põhiturniiril pidada veel umbes paarikümmend mängu. Välja on käidud erinevaid variante jätkamiseks, kuid midagi kindlalt pole liiga juhid otsustanud.

    Näikse üsna selge, et enne kui vana hooaega pole lõpetatud, või vähemalt plaan on paigas, ei saa toimuda ka draft. ESPN-i andmetel on mitmed klubid andud märku, et kollanokkade valimine võiks toimuda esialgse 25. juuni asemel kõige varem augustis.
     
  • Kui tavaliselt on võistkondade erinevad katsed ja testid toimunud mai teises pooles ja juuni alguses, siis sellisel kujul ei saa neid sel ajal kindlasti läbi viia. Üks variant on laagrite edasi lükkamine, kuid olenevalt vana hooaja jätkumisest võib see kujuneda keeruliseks.

    Mõned võistkonnad on juba teatanud, et nemad ei kavatsegi tänavuse drafti eel mängijatega füüsiliselt kokku puutuda. NBC andmetel plaanitakse palluritega intervjuusid läbi interneti.
     
  • Eksperdid nimetasid juba varasemalt tänavust valikut viimaste aastate üheks nõrgemaks. Koroonapandeemia muudab olukorra veelgi keerulisemaks, sest tõenäoliselt ei saada mängijatest ette kõige värskemat ja objektiivsemat pilti.

    NBA juhid kehtestasid reeglid, mille kohaselt tohivad võistkonnad juhinduda vaid sellest, mis toimus enne liiga pausile minekut. Seega ei tohi mängijad avaldada värskeid videoid oma treeningutest. Tuletame meelde, et nii Euroopas kui ka NCAA-s jäid pidamata hooaja olulisemaid mängud.

    «Tänavu pole mängijatel võimalik oma arengut näidata. Klubid peavad toetuma pelgalt vanale videomaterjalile ja kohvipaksult ennustama,» kirjutab NBC.
     
  • Kohvipaksult ennustamine on ka Drelli saatus. Aasta tagasi tunti tema vastu huvi, ta võinuks kaubaks minna ilmselt teise ringi alguses, kuid detailid ei klappinud. 19-aastane pallur liitus Itaalia kõrgliigaklubi Pesaroga ning alustas statistiliselt hästi. Hooaja edenedes langes ta aga erinevatel põhjustel pingisügavustesse.

    Tasub aga meeles pidada, et draftis valitakse sageli n-ö potentsiaali. 25. aprillil 20. sünnipäeva tähistav Drell pole küll mänguliselt NBA-ks ilmselt valmis, ent korralikud gabariidid – 206 cm ja pikad käed – on pigem tagamängija kohta muljetavaldavad. Üks variant võib olla teise ringi valik ning esialgu enda tõestamine G-Liigas.

    Lisaks on võimalus ka nimi taas enne drafti algust maha võtta. Tõsi, vanemaks saades tuleb hakata üha enam potentsiaali realiseerima ja tulemust teha. NBA klubi tiiva all saaks tiim pallurit rohkem oma käe järgi vormida. Arvestades, et tänavu pole Drellil tõenäoliselt võimalik end enne drafti uuesti tõestada, võib kosilane olla juba ukse taga. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I can’t talk right now, I’m at work! @prohoopsinc

A post shared by henri drell (@henridrell) on

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles