Venemaa korvpalliliidu president: paljud klubid ei pruugi seda kriisi üle elada

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Andrei Kirilenko.
Andrei Kirilenko. Foto: Vid Ponikvar/Sportida/SIPA/Scanpix

Koroonaviirus ja selle tõkestamiseks kehtestanud piirangud annavad läbi majanduslanguse valusa hoobi ka spordile. Kuna äritegevust ei toimu, kaovad sponsorid järjest pildilt, mammonas ei saa supelda ka (oma)valitsused. 

Venemaa korvpalliliidu presidendi Andrei Kirilenko sõnul tuleb olla valmis, et mitmed tuntud klubid kaovad koroona tõttu kaardilt. «Paljudel klubidel on praegu käsil väga-väga rasked ajad. Venemaa korvpalliliit on juba praegu valmistamas ette erinevaid meetmeid ja toetusprogramme, et võistkondade koormat tuleval hooajal vähegi kergendada ja nende elu lihtsamaks teha,» sõnas ta intervjuus RIA Novostile. 

«Kuid isegi siis tuleb neil rinda pista tõsiste majanduslike probleemidega. Kardan, et paljude klubide jaoks võib praegune olukord olla liiga keeruline, et jätkata. Korvpallis ei liigu palju raha ja enamik klubid saavad suurema osa oma toetustest kohalikelt omavalitsustelt. Säärases olukorras pole aga sport see, kuhu omavalitsused oma vahendeid suunavad, mistõttu on paljude võistkondade jaoks väga keeruline ellu jääda,» jätkas ise mängijana kõrgel tasemel läbi löönud Kirilenko.

Kuidas on lood aga siinpool Peipsi järve? Eesti meisterklubi Kalev/Cramo teatas juba veebruari lõpus, et märtsist rakenduv uus stipendiumiseadus paneb nad raskesse olukorda. Veelgi hullemini lõi jalad alt koroonapandeemia, mis hooaja enneaegselt lõpetas. Nõnda tuli tühistada lepingud kõigi mängijatega ning ilmselt ka treeneritega. 

Siiski on Kalevi president Toomas Linamäe avaldanud lootust, et võistkond päris pildilt ei kao. Võimalusel jätkatakse oluliselt väiksema eelarve, peamiselt eestlaste ning noormängijatega. Ilmselt tuleks VTB Ühisliigast küll sel juhul loobuda, kuid vähemalt ei peaks kodinaid päris kokku pakkima. Garantiid siiski pole.

«Meil tuleb üle 70 protsendi rahast eraettevõtetelt, kuid nende tänane sponsortoetus on praktiliselt null,» ütles Linamäe aprilli alguses. 

Olikord on täbar ka Läti esisatsis Riia VEF-is, kus moodustavad erasponsorid samamoodi eelarvest enamiku. Klubi president Edgars Jaunups ütles Läti meediale, et vajadusel ollakse valmis jätkama nooremate mängijate ja oluliselt väiksema eelarvega. Tõsi, olukord ei paista lootusetu, sest Riia linn eraldas võistkonnale 150 000 eurot. See soovitakse jätta eelkõige seemneks, et tuleval hooajal jääks võimalus taas nii Eesti-Läti kui ka Euroopa Meistrite liiga osaleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles