Soome suusahüppelegend müüb maailma kalleimat saunakulpi

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Janne Ahonen.
Janne Ahonen. Foto: URS FLUEELER/AP

42-aastane Soome suusahüppaja Janne Ahonen müüb oksjonil saunakulpi, mis sümboliseerib talle sadade tuhandete eurode kaotust.

Kuigi Ahonen on maailma läbi aegade üks paremaid suusahüppajaid, ei suple ta rahas. Kõik võinuks olla teisiti. 2005. aastal pakkus Red Bull talle lepingut, mis toonuks soomlasele kiivri peal oleva reklaami eest aastas sisse 300 000 eurot.

Austria energiajoogifirma pakkus lepingut Ahonenile, kuid mitte teistele Soome suusahüppajatele. Samas oli Soome suusaliidul kontraht kodumaa lennufirma Finnairiga, kelle reklaam ilutses toona meie põhjanaabrite kiivril.

Seega pani Soome suusaliit Ahoneni ja Red Bulli koostööle veto peale. Red Bull pöördus seepeale Ahoneni konkurentide poole ja tegi hoopis nemad rikkaks. Näiteks ilutses Red Bulli logo aastaid Ahoneni suure konkurendi Adam Malyszi peakaitsmel.

«Hooaja lõpus kinkis Finnair mulle saunakulbi. Võite ette kujutada, kumb koostöö oleks väärtuslikum olnud. Samas pole see üldsegi Finnairi süü, asi oli puhtalt Soome suusaliidu taga. Oleksin teeninud head raha, kuid ka saunakulp on tore. Saame sellega leili visata,» rääkis Ahonen ning avaldas, et kulp on rakendust leidnud tema abikaasa venna pulmas, kus sellega serveeriti punši.

Pärast Red Bulli pakutud lepingut jätkas Ahonen karjääri veel kümme hooaega.

Nüüd on soomlane valmis väärtuslikust esemest loobuma. «Võin olla sama helde, nagu oleksin olnud Red Bulli lepinguga, sest olin valmis poole tulust Soome suusaliidule andma. Nüüd võin poole summa annetada lastefondile. Tehke aga oma pakkumine!»

Eelmisel reedel 240 euro pealt alanud oksjonil on praeguseks oma pakkumise teinud kümme huvilist ning saunakulbi hinnalipik on kerkinud 10 000 euroni.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles