Northug kardab Norra suusatajate pärast: venelastel on praegu koroona tõttu suur eelis (2)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Petter Northug.
Petter Northug. Foto: AFP/SCANPIX

Norra suusaässa Petter Northugi sõnul on Venemaa suusatajatel võrreldes norralastega praegu väga suur eelis, kuna venelastel on kodumaal rohkem võimalusi, kus treenida. Eeskätt mägede näol. 

Nimelt pole praegu reisipiirangute tõttu võimalik (kõrg)mäestikkusse lennata, et seal treenida ja see paneb paljud sportlased Nothungi hinnangul ebasoodsasse seisu.

«Venelastel on võimalik oma kodumaal valida paremini, mis kõrgusel nad soovivad treenida. Neil on lademeis treeningpaiku. Nad ei peagi kodumaalt lahkuma, et mitmekülgselt treenida. Neil on praegu väga suur eelis,» sõnas Northug TV2-le ja viitas 2022. aasta Pekingi taliolümpiale.

«Sama lugu on ka Kesk-Euroopa suusatajatega, kes saavad praegu treenida samal kõrgusel nagu Pekingis. Kui meie suusatajad ei saa varsti õigetes tingimustes treenimisega pihta hakata, on see norralaste jaoks suur tagasilöök,» jätkas 34-aastane endine suusaäss. 

Northug meenutab, et tema hakkas olümpiaks valmistuma kolm-neli aastat varem ja ideaalis üritas ta aastas alati 100-110 päeva õigel kõrgusel veeta. «Tegin oma elu parimad sõidud alati pärast mägedest tulemist,» sõnas kahekordne olümpiavõitja ja 13-kordne maailmameister. 

Teoorias võiks norralaste muret veidi leevendada alpimaja, kuid need keelati Norras 2003. aastal ära, kuna sealne efekt oli ekspertide sõnul võrreldav dopingu kasutamisega. 

Norra Tehnikaülikooli teadlane Øvynd Sandbak leiab, et kuigi alpimaja teeks olukorra veidi paremaks, pole see siiski võrreldav alternatiiv. «Sportlane peab harjuma õigetes oludes treenimise ja võistlemisega. Lisaks seal veel taastuma, magama ja sööma. Kõik sellised pisiasjad loevad.» 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles