Tippkergejõustiklane on Aafrikas lõksus ega tea, millal koju saab: mõtlesin, et siin on turvaline

Henry Lääne
Copy
Sondre Nordstad Moen.
Sondre Nordstad Moen. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS

Norra maratoonar Sondre Nordstad Moen on Keenias lõksus ega tea, millal kodumaale tagasi saab. Kergejõustiklasel on 7. maiks küll lennupiletid olemas, kuid Aafrika riik on õhupiirid sulgenud.

Kuu aega tagasi kutsus Norra peaminister Erna Solberg kaasmaalasi üles koju naasma. Sarnast nõu andis ka kohalik kergejõustikuliit, kes on Moeniga korduvalt ühenduses olnud.

«Soovitasime tal koju minna,» vahendab Norra Rahvusringhääling kergejõustikuliidu pealiku Erlend Slokviki sõnu. «Samas oleneb kõik sellest, mida inimene otsustab. Meil pole võimu kedagi sundida.»

Treeninglaagris olnud Moen otsustas Keeniasse jääda, kus ta treenib Iteni külas. Tema eesmärgiks oli Londoni maratoniks valmistumine, kuid jooks lükati aprilli lõpust oktoobrisse.

«Märtsi lõpus tundus, et Londoni maraton toimub õigel ajal. Arvasin, et kui otsustan sinna minna, pean selleks võimalikult hästi valmistuma. Keenias polnud koroonaviirusega probleeme ja arvasin, et siia jäämine oli turvaline,» sõnas Moen. Ehkki mees on lõksus ega tea, millal koju saab, pole norralane mures.

29-aastane Moen on Euroopa üks kiiremaid maratoonareid. 2017. aasta lõpus sai temast esimene eurooplane, kes on jooksnud aja alla 2:06. Vana Maailma edetabelis on temast kiiremad vaid Kaan Kigen Özbilen, Bashir Abdi ja Mo Farah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles