Esapekka Lappi pidi ebamugava haiguse tõttu elustiili muutma

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Esapekka Lappi.
Esapekka Lappi. Foto: HASAN BRATIC/AFP

Rallisõitjat Esapekka Lappit segab juba noorest saati ebamugav haigus tsöliaakia*. Sellele vaatamata kihutab ta kõige kõrgemas konkurentsis.

Juba 2009 aastal unistas 18-aastane Lappi rallist ning tegeles treeningutega jõusaalis. Kuid tema tervis muutus ühtäkki nõrgaks ning paaril korral tundis ta, et ei suuda trenni jätkata. Pilk hägustus, tekkisid värinad ning külm higi. Peale vee joomist ja rahunemist, muutus enesetunne taas paremaks, kirjutab Eesti Tsöliaakia Selts. 

Tema isal diagnoosi tsöliaakia kolm-neli aastat varem, seega oli vajalik teha ka pojal veremarkerite kontroll. Tulemus oli positiivne. Biopsia kinnitas tsöliaakia. Diangoosiga harjumine võttis aega. Üllatus, kui paljudes kohtades leidub gluteeni, tabas ka Lappit.

Rallimaailmas tuleb töö tõttu ette pidevaid reisimisi. Nii ongi Lappile oluline, et meeskonna kokk mõistaks haigust ja oskaks pakkuda gluteenivaba toitu. Õnneks ei ole tal probleeme tekkinud. Toyota tiimis sõites olid kokad soomlased, kes teadsid tsöliaakiat väga hästi. Ka mujal on saadud edukalt hakkama.

Lappi vajab sageli kiired vahepalasid, sest pingeliste rallietappide vahel tuleb pidada koosolekuid ning korralikuks söögiks ei jää tihti aega. Samas liiga täis kõhuga pole samuti hea sõita. Selle tarbeks on ta õppinud kaasa pakkima sobilikke gluteenivabu proteiinibatoone, mis tema sõnul töötavad ja maitsevad väga hästi.

Tihti sööb ta neid ka lennukites, kus ei pole alati gluteenivaba toiduvalikut. Sobivaid näkse on tark kaasas reisidel, sest isegi igas lennujaamas ei ole võimalik sobivalt süüa. 

Välismaal väljas süües kasutab ta kas inglise keelt või vajadusel otsib mobiilis kohalikus keeles «tsöliaakiakaardi», et selgitada teenindajatele haiguse tõsidust. Kõige keerulisem on Mehhikos ja Argentiinas, kus teadlikkus tsöliaakiast on alles lapsekingades. Lappi meelest on parim gluteenivaba toiduvalik Itaalias. 

*Tsöliaakia on gluteenist põhjustatud eluaegne autoimmuunne geneetilise eelsoodumusega haigus. Diagnoosi saades on ainsaks raviks eluaegne range gluteenivaba dieet. Sümptomiteks on puhitus, kõhulahtisus, iiveldus, kõhukinnisus, väsimus, äkiline või ootamatu kehakaalu langus (kuid mitte kõigil juhtudel), juuste väljalangemine, aneemia jne. Euroopas hinnatakse sageduseks, et 1 inimene 100-st põeb tsöliaakiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles