Ratase korraldus välijõusaalid avada jätab need hoopis suletuks

Carl-Robert Puhm
Copy
Tolli metsa välijõusaal
Tolli metsa välijõusaal Foto: Lugeja foto

Tallinnas jäävad välijõusaalid suletuks. Tartu avab mängu- ja spordiväljakud, kuid ei tee lahti jõulinnakuid. Suur segadus on tingitud eriolukorra juhi Jüri Ratase muudetud korraldusest, mis seab treeningseadmete valdajale või omanikule üliraskesti täidetava kohustuse.

Nimelt uuendas Ratas 27. aprillil eriolukorra juhi korraldust ja tõi välijõusaalid liikumispiirangute alt välja. Valitsus teatas seejärel pressiteates, et alates 2. maist saavad inimesed taas hakata välijõusaalides treenima. 

Samas on korraldusse lisatud punkt, et jõusaali omanik või valdaja peab pärast iga kasutuskorda tagama seadme desinfitseerimise. Kuna väga paljude välijõusaalide omanik on aga kohalik omavalitsus, pole selline nõue tegelikkuses täidetav. Sisuliselt tähendaks see, et omavalitsus peaks iga jõusaali juurde värbama inimese, kes pärast igat kasutuskorda seadmed puhastab. Seetõttu teatasidki näiteks kaks Eesti suurimat omavalitsust, et jõusaale lahti ei tehta.

«Meil pole võimalik tagada tingimusi, mis on korralduses välja toodud. Trenažööre tuleb desinfitseerida pärast iga kasutuskorda, see ei ole Tallinna puhul reaalne. Meil on 55 linnakut - see tähendab, et iga trenažööri juures seisab ametnik ja desinfitseerib,» selgitas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart tänasel pressikonverentsil. 

Kui korraldus näeks ette ainult desinfitseerimisvahendi olemasolu tagamise ning lähtuks eeldusest, et inimesed ise desinfitseerivad seadmeid, saaks välijõusaalid ilmselt lahti teha.

Eriti jaburaks muutub 2. maist olukord Tartus. Tartlased plaanivad avada linnale kuuluvad spordi- ja mänguväljakud, aga jätta suletuks välijõusaalid. Sisuliselt on see võimalik, sest mänguväljakutele desinfitseerimiskohustus linna tõlgenduses ei laiene. 

Tartu linnapea Urmas Klaas jagas Kõlvarti seisukohta. «Valitsuse praegust nõuet, mille järgi välijõusaalides võib alates 2. maist treenida, kui seal tagatakse inventari desinfitseerimine pärast iga kasutuskorda, kuid mitte harvem kui iga nelja tunni järel, ei ole võimalik ilma suurte ja ebamõistlike kuludeta täita,» sõnas Klaas linna pressiteate vahendusel.

Monika Tamla valitsuse kommunikatsioonikeskusest möönab probleemi

Eriolukorra juhi korraldusega suleti kõik jõusaalid (nii sise- kui ka välised). Mänguväljakute sulgemine või mittesulgemine oli aga iga kohaliku omavalitsuse otsus. Seega ei saa eriolukorra juht midagi ka mänguväljakute osas korraldustes muuta. Mõistame siiski, et antud olukorras võib tekkida segadus mõistmaks, miks välijõusaalide juures nõutakse desinfitseerimist ja mänguväljakute osas justkui seda ei nõuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles