Takistusjooksu Euroopa meister jäi süüdi dopingu tarvitamises

Postimees Sport
Copy
Gülcan Mingir Helsingi EM-i auringil.
Gülcan Mingir Helsingi EM-i auringil. Foto: OLIVIER MORIN/AFP

Türgi takistusjooksja Gülcan Mıngır mõisteti süüdi keelatud ainete tarvitamises. Järeltestimise käigus osutus positiivseks tema Londoni olümpial antud dopinguproov.

Mıngıri dopinguproovist leiti dehüdroklorometüültestosterooni tarvitamise jälgi. 

Paar kuud enne olümpiamänge oli türklanna triumfeerinud Helsingis kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel, kui võitis esikoha 3000 m takistusjooksus. Londoni olümpia türklanna jaoks aga ebaõnnestus ning ta ei pääsenud eeljooksudest edasi.

Mıngıril oli esmalt pärast positiivsest proovi teada saamist kaks võimalust. Kas vaidlustada otsus spordiarbitraaži kohtus või pöörduda Rahvusvahelise Olümpiakomitee distsiplinaarkomisjoni poole. Türklanna valis viimase, kuid täna tuli otsus, et komisjon otsustas jooksja lõplikult süüdi mõista.

Jõustunud otsuse tulemusena diskvalifitseeriti Türgi jooksja Londoni olümpiamängudelt, kuid rahvusvaheline kergejõustikuliit soovib üle vaadata ka tema teised tol perioodil tehtud tulemused (sh Helsingi EM).

Kuigi Mıngır olümpialt medalit ei teeninud, on Türgi tänaseks kaotanud juba kaks riigi viiest võidetud autasust. Dopingukaristused on teeninud keskmaajooksjad Aslı Çakır Alptekin ja Gamze Bulut, kes tulid naiste 1500 m jooksus vastavalt esimesele ja teisele kohale.

Kokku on 2012. aasta Londoni olümpiamängude proovide põhjal mõistetud süüdi juba 11 Türgi sportlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles