TOP 3 Rovanperä valis välja kõige vingemad ralliautod

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä Foto: LEHTIKUVA/REUTERS

19-aastane rallitalent Kalle Rovanperä avaldas, millised ralliautod on talle ajaloo jooksul kõige rohkem meeldinud.

Rovanperäle kõige hingelähedasem ralliperiood pärineb 2000. aastate algusest. «Autode tehnoloogia ja rallide stiil oli toona tõeliselt äge. Vaatasin hiljuti 2000. alguses sõidetud Kataloonia ralli stardinimekirja. Seal osales 19 WRC autot,» meenutas Rovanperä aega, mil ka tema isa Harri Rovanperä tegi MM-sarjas tegusid.

Noore ralliässa sõnul tundusid toonased autod mingis mõttes lõbusamad kui praegused, sest külg ees sõitmist oli rohkem. «Siis oli ralli vaatemängulisem. Teisalt on ka tänapäevaste autodega äge sõita. Aerodünaamika tõttu on võimalik kurve väga kiiresti võtta,» tõdes ta.

Rovanperä ütles, et tema lemmikute valik ei ole otseselt seotud isa Harriga. «Mulle meeldinuks see periood nii või teisiti.»

1980. aastatel rallimaailma tulnud ja 1986. aastal ohtlikkuse tõttu keelatud B-rühma autodega Rovanperäl erilist sidet pole. «Ilmselt olid nad täpselt nii salakavalad, nagu neid kirjeldatud on, kuid minul ei ole otseselt nende vastu huvi olnud.»

B-rühma autosid on Rovanperä lähemalt näinud Juha Kankkuneni eramuuseumis, kus on vaatamiseks välja pandud Peugeot 205 ja ilmselt kuulsaim tolle ajastu auto Lancia Delta S4. Ise pole 19-aastane soomlane B-rühma autot juhtinud. «Kui see võimalus peaks tekkima, ei ütle ma sellele mitte mingil juhul ei!»

Kuid nüüd Rovanperä lemmikutest, mille ta tegi teatavaks Ilta-Sanomate vahendusel:

1. koht| Peugeot 206 WRC

Selle autoga võitis Marcus Grönholm 2000. ja 2002. aasta MM-tiitli. Rovanperä isa Harri sai 2001. aastal kirja Rootsi ralli võidu.

2. koht| Toyota Celica GT-Four ST165

Teiste seas sõitsid selle autoga 1980ndate lõpus ja 1990ndate alguses Juha Kankkunen ja Carlos Sainz.

3. koht| Subaru Impreza WRC (22 b).

Legendaarne Subaru ralliauto, millega sõitis ka eestlane Markko Märtin.

Siinkohal oleks paslik välja tuua ka Ott Tänaku lemmik. Eelmisel nädalal vastas saarlane fännide esitatud küsimustele ja avaldas, et tema läbi aegade lemmik on Ford Focus 03 WRC.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles