Latvala meenutas hukkunud kaasmaalast: ta oli kõige julgem rallisõitja

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Jari-Matti Latvala.
Jari-Matti Latvala. Foto: @World/Toyota

Jari-Matti Latvala sõnul on WRC ajaloo julgeim piloot soomlane Henri Toivonen ning parim piloot prantslane Sebastien Loeb.

Täna on Toivoneni surma-aastapäev. 34 aasta eest hukkus ta koos kaardilugeja Sergio Crestoga Korsika rallil, kui kaotas Lancia Delta S4 üle kontrolli ning sõitis kuristikku.

«Kui peaksin valima kõige julgema piloodi, oleks see kõhklusteta Henri. Mäletan pilti 1984. aasta Costa Smeralda rallilt, kus ta seisis vigastatud jalaga Porsche 911 katusel. Ukse peale toetusid kargud, mida ta vajas kõndimiseks,» meenutas Latvala DirtFishile.

«Henri oli tõeline karakter. See tegi temast erilise inimese. Me vajame autorallisse mehi nagu tema, Colin McRae ja Marrku Alen. Sardiinia ralli (Costa Smeralda – toim), mille Henri läbis ühe jalaga, näitas, milline mees ta oli. Sama lugu Montega (1986), kus ta sõitis läbi valu. Uskumatu,» jätkas Latvala.

Kuigi Latvala on Toivoneni talendi suur austaja, peab ta läbi aega parimaks üheksakordset maailmameistrit Loebi. «Ma tean, mida mõtlete: kuidas soomlane saab niimoodi valida? Kuid siin pole muud võimalust. Ta võitis üheksa tiitlit küll ühe autotootjaga, kuid tegi seda niivõrd veenvalt. Ta oli kogu aeg konkurentsis, ei teinud vigu ning suutis tagasilöökidele alati reageerida. Lisaks on ta tore kutt. Ta on heasüdamlik ja aus. Mulle ta meeldib ja minu jaoks on ta läbi aegade parim.»

Sebastien Loeb
Sebastien Loeb Foto: Citroen Racing
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles