Maailma- ja Euroopa meistri dopinguskandaal sai üllatava pöörde

Henry Lääne
Copy
Jenny Fransson võitis Rio olümpiamängudel pronksmedali.
Jenny Fransson võitis Rio olümpiamängudel pronksmedali. Foto: Toru Hanai/REUTERS

Aasta alguses positiivse dopinguproovi andnud Rootsi edukas maadleja Jenny Fransson kinnitab endiselt, et on süütu. Selles on veendunud ka riigi üks nimekamaid teadureid Mats Larsson, kes üritab naist aidata.

32-aastase Franssoni proovist leiti anaboolse steroidi metüültestosterooni jälgi. Ta on kahtlustanud sabotaaži ning väljendanud arvamust, et keegi pani dopingut tema veepudelisse.

Larsson on molekulaarfüüsik, kes tahab Franssonit aidata heast tahtest. «Ma ei tee seda raha pärast,» kinnitas ta Expressenile. Teadlane on 100 protsenti kindel, et sportlane pole dopingut teadlikult tarvitanud.

Füüsik töötab praegu kahe teooria kallal: dopingulabor tegi eksimuse või Fransson sai metüültestosterooni, sest sõi kala. 

Teadlane tunnistab, et dopingujuhtumis on väga keeruline muuta süüdimõistvat otsust. Samas on Larsson varemgi sportlasele abikätt ulatanud, aidates veidi vähem kui kümme aastat tagasi tõestada jõutõstja Kim Mikkelseni dopingusüütust.

Karjääri jooksul on Fransson võitnud MM-kulla (2012) ning pronksi (2019), EMilt on tal ette näidata kuldmedal (2018) ning kaks pronksmedalit (2008, 2009). Rio olümpiamängudelt tõi ta koju pronksmedali (2016).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles