Eesti Jalgpalli Liit palub valitsuselt luba jätkata meistriliigaga 19. mail

Toimetas Ville Arike
Copy
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. Foto: Madis Sinivee

Eesti Jalgpalli Liit esitas peaminister Jüri Ratasele ja kultuuriminister Tõnis Lukasele taotluse jätkata meistriliiga mängudega juba teisel päeval pärast eriolukorra lõppu ehk 19. mail.

Avaldame Kultuuriministeeriumi ja Terviseameti avalikes dokumendiregistrites nähtava, jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlaku allkirjastatud pöördumise täismahus:

Eesti Jalgpalli Liit (EJL) taotleb Vabariigi Valitsuselt luba alustada Eesti jalgpalli meeste Premium liiga võistkondadel kontaktsete treeningutega hiljemalt 11. maist 2020, pidada treeningmänge 14. mail 2020 ning taaskäivitada ilma publikuta peetav Premium liiga 19. mail 2020.

Treeningprotsessi ja võistlustega alustamine ülalmainitud kuupäevadel on hädavajalik selleks, et mängida Premium liiga hooaeg 2020 lõpuni (lühendatud mahus) mõistliku ajaperioodi jooksul (viimased mängud toimuksid detsembri alguses), et Eesti tippklubid saaksid valmistuda UEFA klubisarjade mängudeks ja Eesti koondise kandidaadid taasalgavateks koondise valikmängudeks.

EJL-i kriisikomisjon on töötanud välja üksikasjaliku ja vastutustundliku plaani nii kontaktsete treeningute kui ka mängudega alustamiseks, kusjuures 2. mail käivitunud treeningtegevus on Premium liiga võistkondades alanud kõnealuse kava järele ehk siis rangematel eeldustel, kui Vabariigi Valitsuse poolt üldiselt lubatud.

Treeningprotsessi lubatakse (järgides 2 + 2 printsiipi ja grupi suuruses maksimaalselt 10 inimest) ainult COVID-19 suhtes testitud mängijaid ja klubitöötajaid, mängijad ei tohi katsuda palli kätega ega lüüa peaga, kõik treeningud filmitakse jne, kusjuures tingimuste täitmist kohapeal jälgib EJL-i kriisikomisjoni poolt määratud inimene. Üksikasjalikud ja vastutustundlikud treeningute ja mängudega jätkamise tingimused on esitatud käesoleva kirja LISA-s 1. Lisame, et kõnealused tingimused on valminud koostöös Saksamaa Jalgpalliliiduga.

Eesti Premium liiga näol on esimest korda ajaloos tegemist täisprofessionaalse võistlussarjaga, kus kõik võistlustel osalevad mängijad on tasustatud – seega palume ühtlasi jalgpallurite jaoks võimalust asuda tegema tööd. Kokku on Premium liiga klubides koos mängijatega tööl 395 inimest palgafondiga 2,95 miljonit eurot, kes maksid 2019. aastal riigile makse ligi 1,5 miljoni euro eest. Viimase kolme aastat jooksu maksid EJL ja jalgpalliklubid tööjõumakse kokku ca 11 miljoni euro eest, millega oleme Eesti spordis suurim maksumaksja.

Jalgpall on Euroopas omaette majandusharu ja samas suunas liigub ka EJL koos klubidega. Eesmärk on klubide kasvatamine jätkusuutlikeks majandusüksusteks, mis tegelevad huvihariduse, kutsehariduse (NB! Jalgpalluri elukutse on Euroopas üks ahvatlevamaid) ja spordiga seotud majandustegevusega ning on tööandjatena olulises rollis ka Eestis.

Jalgpall on ainus võistkonnaala, mille tegevus toimub kevadest sügiseni. Seetõttu oleme ainus ala, mille hooaeg peaks hetkel käima. Hooaja lõpuni mängimine on oluline, et vältida suuri sportlikke ja majanduslikke kahjusid.

Täname Teid ette, et leiate aega meie taotluse läbitöötamiseks. Palume taotlust menetleda esimesel võimalusel. Oleme valmis vastama küsimustele ja vajadusel plaani edasi arendama vastavalt Teie ettepanekutele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles