Kanepi arengust: olen vanemaks saanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Kanepi võitis Brisbane'is karjääri teise tiitli.
Kaia Kanepi võitis Brisbane'is karjääri teise tiitli. Foto: SCANPIX

Eesti esireket Kaia Kanepi andis oma karjääri teise tiitlivõidu ja võimsa üleolekuga konkurentidele tõelise tormihoiatuse. «Neil, kes talle nüüd vastu tulevad, on haamer peal,» hindas tennisekorüfee Toomas Leius.
 


Kanepi jätkas Austraalias Brisbane’is peetud 655 000 dollari suuruse auhinnafondiga turniiri finaalis suurepärast mängu ja alistas 74 minutiga 6:2, 6:1 karjääri parimatel päevadel, ligi üheksa aastat tagasi maailma edetabelis 5. positsioonil paiknenud slovakitari Danie­la Hantuchova.

«Need seisud, mis on viimasel ajal olnud, on tulnud mulle üllatusena,» tunnistas Kanepi oma üleolekut kommenteerides. Mäletatavasti oli eestlanna raskeim mäng avaringis, kui ta võitis kolmes setis. Järgmise nelja mänguga kaotas ta aga vaid 16 geimi. «Finaal oli nendest mängudest kõige raskem, sest olid mõned pikad geimid ja pikad punktid, see oli tegelikult päris väsitav. Seis seisuks, aga mängu oli küll.»

Esimesena haaras mängus juhtohjad Hantuchova, asudes 2:1 juhtima, kuid sealt edasi võitis Kanepi üheksa geimi järjest, seejuures kaotas 26-aastane eestlanna teise seti esimeses neljas geimis vaid ühe (!) punkti.
Hantuchova tõdes, et tal polnud mingitki võidušanssi. «Tundsin, et mängisin algusest lõpuni väga hästi, aga ta lihtsalt ei andnud mulle üldse võimalust,» selgitas uues edetabelis kolm kohta kõrgemale ehk 21. positsioonile kerkiv 28-aastane slovakitar. «Ta oli igas elemendis minust parem ja tõesti vääris seda võitu.»

Kõige tasavägisemaks kujunesid matši kaks viimast geimi, kuni Kanepi Hantuchova servil lõpuks neljanda matšpalli realiseeris. «Umbes 20 minutit nägi ka õiget tennist, lõpus oli ikka tõeliselt kihvt mäng,» hindas Eesti tennise elav legend Leius. «Hantuchova oli ka alguses hoos, aga siis pandi talle pidurid peale. Kaia mängis fantastiliselt hästi!»

Kõik, kes viimasel nädalal Kanepi mänge nägid, tunnistavad kui ühest suust – ta on teinud suure arengusammu ja mängib praegu elu parimat tennist. Eurospordi kommentaatorite hinnangul võiks ta vabalt kuuluda maailma edetabelis 15 parema sekka, Leiuse arvates esikümnesse, Kanepi ise aga unistab jätkuvalt kõige kõrgemast kohast ehk esireketiks tõusmisest.

Hooaja edetabelijuht

Ühte edetabelit lähebki ta tänasest juhtima – nimelt selle hooaja edetabelit. Maailma edetabelis tõuseb ta aga tänu turniirivõidule 34. realt 26. kohale.

«Kaia tegi superturniiri, kohe läheb juhtima maailma edetabelit, hoia aga kohast kinni!» naljatles Leius. «Tegelikult ei tohiks Kaial sellise mänguga olla mingi probleem kümne hulka tõusta.»

Kanepi nentis, et edetabeli esikoht ei paista sugugi võimatuna. «Mäng on iseenesest päris hea ja niimoodi edasi liikudes – miks mitte?» arutles 2010. aastal Palermos karjääri esimese tiitli võitnud Kanepi. «Juunioride seas olin esimene, täiskasvanute seas veel pole saanud, aga loodan, et eeldused olemas, ja kui asjad lähevad õigesti ja hästi, on kõik võimalik.»

Ka Hantuchova ennustas Kanepile tõusu maailma edetabelis. «Kui ta on hoos, on peaaegu võimatu tema vastu saada, ja ta mängis niimoodi terve nädala. Kui tal kõik sujub, on ta väga ohtlik mängija,» polnud Hantuchova kiitusega kitsi. «Eeldusel, et ta suudab nädalast nädalasse niimoodi mängida, murrab ta peagi esikümnesse.»

Tehniliselt perfektne

Mis aga ikkagi on Kanepi uue tõusu saladus? «See on näha, et Kaia on arenenud. Liikumine on palju kergemaks läinud, tehniliselt mängib ta väga perfektselt, vigu peaaegu ei ole,» analüüsis Leius. «Kaia on võimas! Nüüd peaks edaspidi ka kergemaks minema, sest ta astus ikkagi suure sammu edasi, selline korralik turniir on võidetud. Neil, kes talle nüüd vastu tulevad, on kindlasti haamer peal.»

Kanepi ise uskus, et hea hoog, mis oli tal sügisel Moskvas finaali jõudes, jätkus ka Brisbane’is. «Lisaks tunnen end väljakul kindlamana ja olen natuke veel enesekindlamaks saanud,» tunnistas ta. «Millest? Olen vanemaks saanud! Tegelikult, treeningud on hästi sujunud, oleme otsinud kindlust ja rütmi, samas tegelenud ka füüsilise ja mentaalse poolega. Vaikselt olen edasi arenenud, oma suuruse ja pikkuse kohta liigun praegu väga hästi.»

Kanepi sõnas, et kui mäng tuleb hästi välja, naudib ta väljakul olemist, ja kui ei tule, siis annab endast kõik, et mäng hakkaks välja tulema. «See oli väga nauditav nädal, stabiilne ja ma olen väga rahul,» õhkas ta. «See, kuidas ma mängisin ja millega hakkama sain, annab erilist jõudu. Vahel, kui on pikad ja vägevad punktid, võib ka endal mängu ajal kananahk ihule tulla, et nii hea punkt oli. Mul ikka juhtus seda siin mõned korrad, nii hea tunne!»

Mullusel sunnitud vigastuspausil oli Kanepil võimalus tavalisest suuremat rõhku panna toitumisele ja füüsilise vormi parandamisele ning pole mingi saladus, et ka selles osas on ta praegu elu parimas seisus. Kas aga ideaalseisus? «Alati võib tugevamaks ja kiiremaks saada,» vastas ta muheledes. «Eks me tegeleme sellega pidevalt. Mul on ka nõrku kohti.»

Brisbane’i võidu eest teenis Kanepi 470 edetabelipunkti ja 110 000 dollarit auhinnaraha, millest lähevad kohalikud maksud maha.

Kanepi loodab ülemõtlemist vältida

Sel nädalal pidi Kaia Kanepi esialgsete plaanide kohaselt mängima Sydneys, aga kuna sinna andsid end üles paljud tipud, maailma edetabeli esikümnest lausa üheksa naist, pidanuks ta alustama kvalifikatsioonist, mis aga algas juba reedel ning seetõttu eestlanna loobus.

«See on isegi võib-olla hea, et Sydney jäi vahele, saan paar päeva puhata ja siis Melbourne’iks valmistuda,» mõtiskles Kanepi.

Seega on Kanepi järgmine etteaste aasta esimesel suure slämmi turniiril ehk Austraalia lahtistel meistrivõistlustel, kus ta kuulub asetatud mängijate hulka.

Kanepi aga manitses, et pole väga mõtet hakata ette mõtlema. «See on nüüd psühholoogiline küsimus. Tuleb ennast õigesti häälestada ja ei tohi endale üleliigseid pingeid peale panna,» selgitas ta ettevalmistust. «Tuletada meelde, et kui olen hästi mänginud, mida ma siis enne mänge olen mõelnud või teinud, ei tohi üle mõelda. Austraalia lahtistel on juba uued matšid ja uued vastased, tuleb järjekordselt hästi mängida, eks saab näha.»

Praeguse seisuga on kindel vaid see, et ta osaleb üksikmängus, aga pole välistatud, et võtab osa ka kas nais- või segapaarismängust. «Tundub, et kaldub naispaarismängu poole, aga praegu veel partnerit pole, eks see selgub Melbourne’is kohapeal,» arvas ta. «Paarismäng pole minu jaoks prioriteet, see on lihtsalt võimalus mänge saada.»

Austraalia lahtiste meistrivõistluste põhiturniir algab täpselt nädala pärast ehk 16. jaanuaril, põhitabel loositakse reedel. Sel nädalal tehakse algust kvalifikatsiooniga, kus on võistlustules ka Jürgen Zopp. Ülejärgmisel nädalal algaval noorteturniiril teeb kaasa Eesti tulevikulootus Anett Kontaveit. (PM)

Kas Kanepi kordab Kvitova eduteed?

Viimastel päevadel on tennisemaailm kihama löönud – Eesti esireketi Kaia Kanepi hooaja algus on olnud äravahetamiseni sarnane tšehhitari Petra Kvitova mulluse algusega, aga kas ta suudab aasta ka sarnaselt lõpetada?

Meenutame siinkohal Kvitova eelmist hooaega – tšehhitar asus aasta alguses maailma edetabelis 34. kohal ja võidutses kohe Brisbane’is, jõudis seejärel Austraalia lahtistel meistrivõistlustel veerandfinaali ja võitis Pariisi turniiri. Aasta tipphetkedeks olid võit Wimbledoni finaalis ja aastalõputurniiri esikoht, kokku võitis ta seitse turniiri ning lõpetas aasta maailma teise numbrina.

Kanepi alustas tänavust hooaega 34. edetabelikohalt ning võitis Brisbane’i turniiri…

Kahe piiga identsest aastaalgusest tuli eestlannal juttu nii Eesti kui ka välismaiste ajakirjanikega.

«Igasugused asjad on elus võimalikud, aga minule ei meeldi ennustamisega tegeleda,» jäi Kanepi kodumaise meediaga sel teemal arutledes napisõnaliseks. «Kui me aasta pärast uuesti räägime, siis vaatame, kas tegin sama või ei.»

Brisbane’is peetud mängujärgsel pressikonverentsil vastas ta aga küsimusele, kas ta suudab Kvitova jälgedes astuda, niimoodi: «Kui ma samamoodi mängin, siis usun, et suudan. Pean võitma ja mängima stabiilselt. Eks aasta lõpus ole näha, kas sain samaga hakkama või ei.» (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles