Täna ajaloos ⟩ Legendaarne Kalev krooniti NSV Liidu meistriks (2)

Henry Lääne
Copy
Tallinna Kalevi peatreeneriks oli Jaak Salumets (keskel).
Tallinna Kalevi peatreeneriks oli Jaak Salumets (keskel). Foto: Eesti korvpalliliit

Täna 29 aastat tagasi, 6. mail 1991. aastal võitis Kalevi korvpallimeeskond Tallinnas NSV Liidu meistrivõistluste teises (ühtlasi ajaloo viimases) finaalmängus Leningradi Spartaki 85:77. Paar päeva varem võõrsil peetud esimeses finaalkohtumises oli Kalev parem 93:82.

Mitmed Kalevi mängijad on hiljem öelnud, et tegelik finaal mängiti hoopis poolfinaalis, kus pärast kaotatud avamängu võideti põhimõttelises vastasseisus Riia VEFi, vahendab Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum.

Sellegipoolest oli Kalevi spordihallis finaalihõngu palju ning fännide möll kergitas katust. Lõpu eel kippusid võiduootuses fännid meeletusi tegema – agaramad kõigutasid lausa korvilauda, miilits tõttas korda looma.

Magus ja ajalooline võit oli selge juba paar minutit enne mängu lõppu. Viimase finaalivile kõlades valgus rahvas platsile, algas ülemeelik võidutrall, mille käigus purunes paraku ka kristallist võidukarikas. Tol hetkel selle üle ei kurvastatud, rõõm oli nii suur! Ei ole kurvastatud ka hiljem, kuid teisalt väike kahjutunne on, et ühtki kildu sellest karikast pole jõudnud Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi kogusse. Kui keegi, kes täna 29 aastat tagasi mõne killu noppis, aitaks meil selle lünga täita, oleksime väga tänulikud!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles