Vähi seljatanud MMi ja olümpiamedalist: kartsin omaenda peegelpilti

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Bjørn Einar Romøren.
Bjørn Einar Romøren. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP

Norra suusahüppelegend Bjørn Einar Romøren seljatas pika võitluse vähiga ning räägib nüüd avameelselt, kuidas see tema elu muutis. 

2006. aasta olümpiapronks ja mitmekordne MMi medalist teatas eelmisel suvel, et tal tuvastati seljas kasvaja. Nüüdseks on haigus kadunud, kuid lahing polnud sugugi lihtne.

«Tundsin end väga halvasti, energiat põhimõtteliselt polnudki. Kui ma õigesti mäletan, siis algas kõik mullu 13. mail. Asjad hakkasid veerema allamäge. Ma ei uskunud, et enam raskemaks saab minna, aga läks. Olin väga väsinud,» meenutas Romøren TV2le.

Norralane pidi terveks saamiseks läbima 13 keemia- ja 36 kiiritusravi seanssi. Mõistagi jättis see tõsise jälje.

«Võisin vabalt sõprade seltskonnas suhelda ja nalja visata. Aga ma ei harjunud selle olukorraga. Unustasin pidevalt, milline ma välja näen. Vannitoas peegli ette sattudes ehmatasin ja kartsin seda, mis sealt vastu vaatas,» jutustas juuksed kaotanud Romøren.

Vaikselt hakkab 39-aastane endine sportlane endaga taas harjuma: «Nende arvates, kes ei tea, et mul oli vähk, lõikasin lihtsalt juuksed lühikeseks. Ka näkku hakkavad karvad tagasi kasvama: habe on juba piisavalt pikk, et välja näha nagu 19-aastane.»

Kuigi haiguse seljatamine polnud lihtne, uskus Romøren alati, et saab sellest jagu. Vaikselt üritab ta endist elurütmi taastada. Peres kasvavad kaks last annavad endisele suusahüppajale kõvasti lisamotivatsiooni. Vaikselt saab ta pisikeste – kaheaastase Fredi ja üheksakuise Fionaga – taas aktiivsemalt tegeleda. 

«Nad annavad mulle võimaluse mõelda millestki muust kui haigusest,» rõõmustab Romøren. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles