Napilt surmast pääsenud Rootsi poksitšempion: ma ei ela enam kunagi normaalselt

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Frida Wallberg 2013. aasta saatuslikus matšis Diana Prazakiga.
Frida Wallberg 2013. aasta saatuslikus matšis Diana Prazakiga. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Endise Rootsi poksitšempioni Frida Wallbergi elu muutus 2013. aasta 14. juunil täielikult. Toona poksiringi astudes oli ta meistrivöö omanik. Sealt lahkudes aga elu eest võitlev patsient.

Seitse aastat tagasi läks Wallberg poksiringis vastamisi australlanna Diana Prazakiga, et kaitsta oma WBC meistrivööd. Kaheksandas raundis sai ta vastaselt kõva obaduse keset nägu, mille tagajärjel kukkus põrandale. Rootslanna tõusis küll pärast kosumist püsti, kuid ainult selleks, et mõned sekundid hiljem järgmine obadus kirja saada ning uuesti põrandala vajuda. 

Seejärel peatas kohtunik matši ning arstid tormasid ringi. Selgus, et Wallbergil oli tõsine ajuverejooks ning ilma õigusemõistja sekkumiseta võinuks surm olla tõsiasi. Ta viidi kohe haiglasse, kus talle tehti operatsioon.

Praegu on Wallberg õnnelik, et ta on elus, kuigi iga päev on tema jaoks tõeline väljakutse. «Mu pea valutab pidevalt,» sõnab ta intervjuus Expressenile, kuid lisab, et on sellega harjunud. Nagu ka suuremate peavaluhoogudega, mis samuti aeg-ajalt torgetena esinevad. «Ma lihtsalt tean, et iga hetk võib see valuhoog tulla. See on karm.»

Viimase aasta jooksul on esile kerkinud veel teinegi probleem: nimelt on tal neerupealiste puudulikkus, mistõttu ei tooda ta keha enam piisavas koguses kortisooli. «Miks mul selline häda on, on jätkuvalt teadmata. Kuid ma tean seda, et see on eluohtlik,» sõnab järgmisel nädalal järjekordsele kompuuteruuringule minev Wallberg.

Ta on viimase aasta jooksul kolm korda streikivate neerupealsete tõttu kokku kukkunud, ent paadunud optimistina sõnab ta, et olukord on praegu paranemas. «Mul pole veebruari lõpust alates ühtegi tõsist vahejuhtumit esinenud, mis on äärmiselt tore.»

«Ma olen kahjuks pidanud leppima, et peangi niimoodi edasi elama. Ma tean, et mu elu pole kunagi enam normaalne. Vähemalt ei saa ma tagasi sellist elu, mis mul oli enne vigastust,» sõnab Rootsi ajaloo edukaim naispoksija. 

Wallberg alustas profikarjääri 2004. aastal ning võitis karjääri jooksul 53 matšist 48. 2010. aasta novembris alistas ta kanadalanna Olivia Gerula ja sai enda valdusesse WBC meistrivöö, mida tal õnnestus ka kahel korral kaitsta. Wallbergi profikarjäär lõppes 2013. aasta 14. juunil, pärast saatuslikku matši Prazakiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles