Kuressaarest teekonda alustanud jalgpallur püstitas maailmarekordi

Ville Arike
, reporter
Copy
Andorra koondise kapten Ildefons Lima.
Andorra koondise kapten Ildefons Lima. Foto: ALBERT GEA/REUTERS/Scanpix

Andorra jalgpallikoondis on üks neist, keda Eesti on kõigis seni peetud mängudes võitnud. Ots tehti lahti 1996. aastal ning järgmisel aastal peetud teises omavahelises kohtumises tegi koondisedebüüdi Ildefons Lima. Oma maa rahvusesinduse hingekirjas püsib mees siiani!

1997. aastal pidasid Eesti ja Andorra jaanipäeva eel Kuressaares sõprusmängu. Võib meenutada, et Eesti eest mängisid näiteks väravas Martin Kaalma, kaitses Marek Lemsalu, poolkaitses Marko Kristal, rünnakul Andres Oper. Enamik tollest koosseisust töötab praegu treenerina.

Andorra oli UEFA liikmeks võetud 1996. aastal. Kohe võõrustati ka Eestit, kellele kaotati 1:6. Aasta hiljem tuldi Maarjamaale vastukülaskäigule ja nüüd lõppes mäng tulemusega 4:1. Külaliste värava lõi debütant Lima.

Sellest ajast on merre voolanud palju vett – 27 päeva vähem kui 23 aastat. Sellega on Lima jõudnud ka maailmarekordini, sest mängimise juba lõpetanud kolumblase Ivan Urtado rahvuskoondise karjäär kestis 22 aastat ja 143 päeva.

Kuressaare kohtumisele järgnenud kümnest mängust Eestiga on Lima vahele jätnud ainult ühe. Viimati kohtusid kahe riigi koondised 2016. aastal.

Nüüdseks 40-aastane Lima jätkab karjääri, tema arvel on seni 128 koondisemängu. BBCle antud usutluses hindas ta parimaks jalgpalluriks, kelle vastu on platsil tulnud rassida, brasiillast Ronaldot. Nimelt sai jõuline keskkaitsja koos kaaslastega võimaluse pidada Brasiiliaga sõprusmäng enne 1998. aasta MMi.

«Olen alati rääkinud ajastust enne ja pärast seda mängu. Olin 18 ning olime mänginud väikeste riikide, Eesti ja Läti vastu. Seejärel aga tuli Brasiilia Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlose ja Dungaga. Mõtlesin: kui suudan mängida Brasiilia vastu, suudan igaühe vastu,» meenutas Lima.

Koondisekarjääri magusaimaks peab ta viimases MM-valiksarjas saadud 1:0 võitu Ungari üle. Enamik mänge ehk üle saja on kääbusriik Andorrale lõppenud kaotusega.

Lisaks karjääri kestuse maailmarekordile saab Lima uhkustada veel ühe asjaga: ta on särgivahetuste teel kollektsioneerinud üle 900 vastaste rõivaeseme! Saagikapis leiab teiste seast Andri Ševtšenko, John Terry, Youri Djorkaeffj ja Cristiano Ronaldo mängusärgi.

Lima on teinud UEFA B-taseme treeneripaberid ja kavatseb pärast karjääri lõppu jääda armastatud ala juurde.

Andriy Shevchenko, John Terry, Youri Djorkaeff and Cristiano Ronaldo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles