Dokumentide võltsimine jätab sisemaailmameistri kahtedelt olümpiamängudelt eemale

Postimees Sport
Copy
Daniil Lõssenko
Daniil Lõssenko Foto: MATT DUNHAM/AP

Venemaa antidopingu peadirektori Juri Ganuse sõnul saab valitsev kõrgushüppe sisemaailmameister Daniil Lõssenko kaheksa-aastase võistluskeelu. 

Lõssenko kaasus ulatub 2018. aastasse, kui ta jäi kolmel korral dopinguküttidele tabamatuks. Kuna kolm vahele jäetud testi on võrdsustatud positiivse dopinguprooviga, üritas Venemaa kergejõustikuliit juhtunut kalevi alla pühkida, esitades rahvusvahelise kergejõustikuliidu dopinguvastasele organisatsioonile (AIU) Lõssenko kohta valedokumente.

Pettus tuli aga välja ning nüüd ähvardab maailmameistrit veelgi pikem võistluskeeld. «Toonase Venemaa kergejõustikuliidu juhtkonna teod viivad selleni, et Lõssenko saab võistelda alles pärast kaheksa-aastast võistluskeeldu,» ütles Ganus TASSile.

Lõssenko tuli 2018. aastal Birminghamis sisemaailmameistriks, ületades kõrguse 2.36. Aasta varem võitis venelane Londoni MM-ilt hõbeda.

Dokumentide võltsimises süüdistatakse seitset ametnikku, sealhulgas ka alaliidu toonast presidenti Dmitri Šljahtinit.

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu dopinguvastane üksus AIU tegi pärast pettuse ilmsiks tulekut ka ettepaneku Venemaa rahvusvahelisest kergejõustikuliidust välja visata, kuid nii siiski ei läinud. Alaliidu uus president Jevgeni Jurtšenko tunnistas süüd ning Venemaa kergejõustikuliidule määrati 9 miljoni euro suurune trahv. Samuti ei saa Venemaa kergejõustiklased jätkuvalt võistelda Venemaa lipu all, vaid osalevad võistlustel neutraalsete sportlastena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles