Raport ⟩ Rahvusvahelises tõstmisliidus toimus suureulatuslik korruptsioon

Toimetas Christopher Krutto
Copy
Tamas Ajan.
Tamas Ajan. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Kanada õigusprofessori Richard McLareni uuringust selgus, et rahvusvahelises tõstmisliidus (IWF) toimus president Tamas Ajani juhtimisel tõsine korruptsioon.

McLareni uuringust selgus, et IWF varjas positiivseid proove, seal toimus massiline häälteostmine ja üle 9 miljoni euro liidu raha on väärkasutatud.

Uurimine algas jaanuaris, pärast Saksamaa kanalil ARD näidatud dokumentaali «Lord of the Lifters». Ajan astus algselt uurimise ajaks ametist kõrvale ja loobus lõplikult oma positsioonist 15. aprillil.

«Ma leidsin organisatsiooni, mida oli pea pool sajandit kontrollinud autokraatne juht, kes kontrollis läbi erinevate meetmete kõike, mis organisatsioonis toimus,» ütles kanadalane. «Me tuvastasime süsteemseid juhtimisvigasid ja korruptsiooni IWFi kõige kõrgemal tasemel,» lisas McLaren.

Raportist selgub veel, et Ajanil oli tõstmisliidu üle nii võimas haare, et uurijatel oli raskusi tunnistajate leidmisega. Kaheksast tõstmisliidu juhatuse liikmest tegid uurijatega koostööd kaks, viiest asepresidendist samuti kaks. Lisaks võtsid uurijad ühendust 20 liikmesriigi presidendi või peasekretäriga, kellest uurijatele vastasid vaid neli. Tegevsportlastest nõustus tunnistama vaid üks.

Uurijad leidsid IWFi toimikutest 40 positiivset dopinguproovi, mis on maha vaikitud. Nende seas on ka tiitlivõistluste kuld- ja hõbemedaliste. See info edastati Maailma Antidopinguagentuurile (WADA), mis positiivsete proovidega edasi tegeleb.

Lisaks leiti tõendeid, et vähemalt viimased kaks juhatuse valimist olid suuresti mõjutatud häälteostmise poolt. McLareni sõnul ostis Ajan hääli nii endale kui ka oma liitlastele, et neid juhatusse saada.

Ungarlane Tamas Ajan juhtis rahvusvahelist tõstmisliitu 44 aastat. Neist 24 peasekretäri ja 20 presidendina. Tema asemel on hetkel ajutiseks presidendiks määratud ameeriklanna Ursula Papandrea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles