Norra spordistaarid ostavad kinnisvara alla turuhinna: olümpiavõitja maksis maja eest tavakodanikust peaaegu viis korda vähem

Henry Lääne
Copy
Martin Johnsrud Sundby.
Martin Johnsrud Sundby. Foto: JOEL MARKLUND / imago/Bildbyran

Neljakordne murdmaasuusatamise maailmameister ja kahekordne olümpiavõitja Martin Johnsrud Sundby on üks neist Norra spordistaaridest, kellel on õnn osta kinnisvara oluliselt alla turuhinna. Põhjus on lihtne: kuulsad atleedid tõstavad piirkondade hindu.

Näiteks toob Norra Rahvusringhääling välja, et kui Sundby ostis 2014. aastal Sjusjöni järve kaldale majakese, tuli tal tänases vääringus välja käia 38 000 eurot. Tema naabrid pidid aga maksma tervelt 188 000 eurot ehk sisuliselt viis korda rohkem.

Norra turundusguru Ingebrigt Steen Jensen selgitas, et kinnisvaraarendajad kasutavad murdmaasuusatajaid, et suvilapiirkonnad oleksid menukamad. Kuulus atleet tõstab rajooni hinda, lisaks kasutatakse nende nime ja nägu reklaamidel.

Muide, oma 38 000 eurot maksnud majakese müüs Sundby maha 90 000 euroga ning peatselt valmib tema villa, mille väärtus on suisa 900 000 eurot. 

Sundby kõrval on Sjusjöni järve lähedal majake näiteks naiste suusatamise viimaste aastate valitsejannal Therese Johaugil ja laskesuusatamise olümpiavõitjal Johannes Thingnes Bö'l.

Muide, selleks, et kinnisvara alla turuhinna soetada, peavad sportlased osalema ühiskondlikes projektides. Näiteks korraldab Sundby neli korda aastas lastele ja noortele võistlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles