Venemaale selja keeranud suusataja: mul polnud võimalik seal karjääri jätkata

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Ilja Tšernoussov 2014. aasta Sotši olümpia poodiumil.
Ilja Tšernoussov 2014. aasta Sotši olümpia poodiumil. Foto: AFP/SCANPIX

Sotši taliolümpial 50 km vabatehnikasõidus pronksmedali kaela saanud venelane Ilja Tšernoussov loodab edaspidi esindama hakata Šveitsi koondist. 

Tšernoussovi karjääri tipphetk pärineb 2014. aastast, kui ta jäi Sotši olümpia maratonil alla vaid kaasmaalastele Aleksandr Legkovile ja Maksim Võlegžaninile. 2017. aasta novembris tühistas rahvusvaheline olümpiakomitee väidetava dopingupettuse tõttu aga nende tulemused, mistõttu pidanuks kuld kuuluma Tšernoussovile.

Seda mees aga endale ei saanud, sest 2018. aasta veebruaris otsustas rahvusvaheline spordiarbitraaž Legkovi ja Võlegžanini kaebuse rahuldada ja seega said nad kulla-hõbeda oale tagasi.

Tšernoussovi saaga aga alles kodus tuure. Et 2014. aastal Šveitsi laskesuusataja Selina Gaspariniga abiellunud mees oli Venemaaga suhted katkestanud, hakkasid kodumaal tema kohta levima erinevad teooriad, nagu oleks Tšernoussov kamraadide peale kaevanud. «Ilmselt jälgib ta toimuvat kuskilt eemalt, naerab ja loodab Sotši kulla endale saada,» sõnas suusatreener Juri Borodavko toona kodumaa meediale.

Tšernoussov ei lasknud sellest aga ennast häirida. Kuna MK-etappidele teda enam Venemaa lipu all peale ei lastud, teenis ta endale rahumeeli elatist Worldloppeti sarjas, Lukaš Baueri tiimiga kommertsmaratonidel võisteldes.

Kuid nüüd loodab ta tagasi MK-sarja naasta. Seda siis Šveitsi lipu all. «Mul on suur motivatsioon, kuid see ei saa lihtne olema. Pean kõvasti treenima suvel ja üritan saada ka Šveitsi passi. Kui veab, saan selle kiiresti kätte. Minu eesmärk on võistelda Šveitsi eest 2022. aasta olümpiamängudel,» sõnas Tšernoussov intervjuus Sports.ru-le. 

Koondise vahetamiseks tarvilik luba – mille väljastab FIS – on venelasel juba olemas. Venemaa alaliidult ta eraldi heakskiitu saama ei pea, kuna pole viimase nelja aasta jooksul nende eest võistelnud.

Ühtlasi peatuti tolles intervjuus riigireetmise teemale ja sellele, kuidas Borodavko tema kohta sõna võttis. Tšernoussovil polnud selle kohta palju öelda. «Ma pole esimene sportlane, kes Venemaalt on lahkunud. Minu sõbrad reageerisid sellele uudisele positiivselt,» sõnas suusataja ning rõhutas, et Venemaa sporti tabanud dopinguskandaalid pole tema Šveitsi kolimisega seotud. 

«Peamine [kodakondsuse vahetamise] põhjus on see, et elan Šveitsis. Tahan ülejäänud elu koos perega siin veeta. Teine põhjus on see, et see on minu jaoks ainus võimalus karjääri jätkata,» avaldas ta karmi tõsiasja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles