Tippjalgpallur: Saksamaa vutimehed neelavad valuvaigisteid nagu komme

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Neven Subotic.
Neven Subotic. Foto: Inderlied/Kirchner-Media via www.imago-images.de / imago images/Kirchner-Media

Saksamaa meediakanali ARD värskest dokumentaalist selgub, et kohalikus jalgpallis minnakse valuvaigistitega liiale.

Mitmed Saksamaa liigades pallinud vutimehed tunnistasid, et ravimite tarvitamine on ületanud normaalsuse piiri. Valuvaigistid aitavad kaasa vigastustest taastumisele. Probleem pole laialdane mitte ainult tipptegijate, vaid ka harrastajate seas. 

«Olen viimase 14 aasta jooksul näinud, et Ibuprofeni süüakse nagu Smarties´id (šokolaadikommid - toim.),» sõnas praegune Berliini Unionis palliv, varasemalt pikalt Dortmundi Borussiasse kuulunud kaitsja Neven Subotic.

Kölni dopingulaboris töötav Hans Geyer lisas: «Valuvaigistid parandavad sooritusvõimet, kuid võivad ka tervist kahjustada. Minu arvates läheb spordieetikaga vastuollu, kui atleedid ei suuda enam üldse valuvaigistiteta hakkama saada.»

Kogenud Subotici sõnutsi algab kõik klubijuhtidest. Mängijatele söödetakse sisse erinevaid ravimeid, et nad võimalikult kiiresti platsile naaseks: «Võistkonna arstid on surve all, sest nad peavad palluri nobedalt terveks ravima. Sellest on saanud süstemaatiline praktika.»

Temaga nõustub Saksamaa jalgpalliliidu antidopingu liige Toni Graf-Baumann: «Raha, sponsorid, liiga suured palgad ja meedia surve on tähtsad tegurid. Need mängivad palju suuremat rolli kui mängija tervis.» 

Valuvaigistid ei kuulu küll otseselt keelatud ainete nimekirja, ent nende liigtarbimine läheb vastuollu üldiste dopingureeglitega. «Soorituse paranemine ja tervise ohtu sattumine on kaks tähtsat kriteeriumit,» märkis Geyer. «Lisaks käib see vastu spordieetikale.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles