Kein Einaste meenutas, kuidas teda dopingupatuseks peeti: see polnud meeldiv

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kein Einaste.
Kein Einaste. Foto: Tairo Lutter

Šveitsi väljaanne Blick tegi äsja portreeloo nende värskest murdmaasuusakoondise peatreenerist Kein Einastest ning usutluse käigus peatuti ka eestlase 2011. aastal Tour de Ski eel tuvastatud kahtlastele verenäitudele. 

Einaste hemoglobiininäit ütletas 2010. aasta lõpus lubatud taseme, mistõttu pidi ta aasta viimasel päeval alanud Tour de Skist kõrvale jääma. 

«Mul on alati olnud loomulikult kõrge hemoglobiinitase. Ma ei pööranud toona Tour de Skiks valmistudes sellele piisavalt tähelepanu, mistõttu läkski näit liiga kõrgele. Olin mõistagi kurb. See polnud meeldiv hetk, aga midagi enamat seal polnud,» sõnas Einaste, kel on magistrikraad nii sporditeaduses kui ka spordijuhtimises.

«Doping on alati olnud minu põhimõtetega vastuolus. Usun selgelt, et head esitused tulevad kõva töö tulemusena,» lisas ta. 

Mõistagi ei võtnud Šveitsi suusaliidu inimesed eestlast 2018. aastal tööle ilma dopinguteemat põhjalikult uurimata. Ent Einaste tööintervjuu käigus antud selgitused osutusid nende jaoks piisavaks.

Seda, et teema päevakorral oli, kinnitab ka Šveitsi edukaim murdmaasuusataja, neljakordne olümpiavõitja Dario Cologna. «Me rääkisime sellest. See tuli teemaks kaks aastat tagasi, kui ta Rootsist Šveitsi tuli,» sõnas ta ning lisas, et ka mõned šveitsi suusatajad on tavapärasest kõrgemate hemoglobiininäitudega kimpus olnud. «Tänapäeval pole see tänu verepassile enam probleem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles