Segadust kui palju: Shaunae Miller-Uibolt kulla röövinud Naseri rikkumised olid teada juba enne MMi

Postimees Sport
Copy
Salwa Eid Naser
Salwa Eid Naser Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS

Läinud nädalal teatas Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu (WA) antidopingu allüksus AIU, et on määranud Doha MMil 400 m jooksus kulla võitnud Salwa Eid Naserile ajutise võistluskeelu. Nüüdseks on selgunud, et Bahreini jooksja rikkumised jäävad juba MMi eelsesse aega.

Naser teenis võistluskeelu kolme andmata jäänud dopinguproovi eest, mis on antidopingu reeglite järgi võrdsustatud positiivse dopinguprooviga. Tänaseks on AIU aga kinnitanud, et kõnealused intsidendid leidsid aset juba enne tiitlivõistlust. Lisaks jättis Naser dopinguproovi andmata ka tänavu jaanuaris.

See tekitas maailma meedias üksjagu segadust, kuidas Naser üldse Dohas starti pääses. AIU otsustas anda nüüd avalikkusele täiendava selgituse. «Uurimine Naseri kolme andmata jäänud proovi osas oli käimas juba Doha MMi ajal. Tulenevalt uurimise tulemustest ning tänavu jaanuaris andmata jäänud neljandast proovist teenis ta ajutise võistluskeelu,» selgitas AIU.

Juba MMi ajaks dopingukontrollist kolm korda kõrvale hoidnud Bahreini veerandmailer osutus Dohas üliedukaks. Ta jooksis välja kõigi aegade kolmanda tulemuse 48.14 ning võitis Maicel Uibo abikaasa Shaunae Miller-Uibo ees kuldmedali. Naseri aeg oli niivõrd silmapaistev, et sellest kiiremini on vaid jooksnud 80ndatel rekordeid püstitanud Marita Koch ja Jarmila Kratochvílová.

Viimastel aastatel on dopinguga vahele jäänud mitmed Bahreini naisjooksjaid. EPOga on patustanud takistusjooksu Rio olümpiavõitja Ruth Jebet ning maratonis hõbeda teeninud Eunice Kirwa. Anaboolsete steroidide kasutamisega jäi vahele 2016. aastal 400 m sisemaailmameistriks kroonitud Kemi Adekoya. Kõik nad on teeninud nelja-aastase võistluskeelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles