Inglismaa kõrgliigas asendatakse mängijate nimed rassismivastase sõnumiga (7)

Postimees Sport
Copy
Kui Saksamaal kanti vastava sõnumiga käepaelu, siis Inglismaal jõuab sõnum ka särkidele.
Kui Saksamaal kanti vastava sõnumiga käepaelu, siis Inglismaal jõuab sõnum ka särkidele. Foto: Matthias Hangst/AFP

Taasalustava Inglismaa jalgpalli kõrgliiga esimeses 12 mängus asendatakse mängijate särkidel olevad nimed sõnumiga «Black Lives Matter».

Pärast 12 mängu jääb Black Lives Matter (tõlkes - mustade elud loevad) märk jalgpallurite särgile endiselt edasi, paiknedes kõrvuti meedikutele tänu avaldava sümboolikaga.

Ka on Inglise kõrgliiga teatatud, et toetab iga mängijat, kes kasutab ühel põlvel seismise žesti enda mõtete väljendamiseks. Paljud Inglismaa kõrgliiga klubid on juba jaganud fotosid ühel põlvel seisvatest mängijatest klubi treeningväljakutel.

Ühel põlvel seismise žest on Ameerika jalgpalluri Colin Kaepernicku algatusel tekkinud väljendusviis, millega juhitakse tähelepanu mustanahaliste diskrimineerimisele.

Mängudega taasalustanud Saksamaa kõrgliigas on säärane žest näiteks värava löömise järel üsna sagedane. Sellega väljendatakse ka toetust politseiametniku poolt tapetud tumedanahalise pereisa George Floydi eest protestijatele.

«Meie, mängijad, seisame üheskoos igasuguste rassiliste eelarvamuste vastu,» teatati jalgpallurite ühisavalduses. Sõnumiga ühinesid kõik 20 klubi. Mängijad lisasid, et nad seisavad kaasava, lugupidava ja võrdsete võimaluste ühiskonna eest kõigile, sõltumata nahavärvist või usutunnistusest.

Inglismaa jalgpalliliit on öelnud, et nad kasutavad protestide hindamisel tervet mõistust ning mängijatel on vaba voli enda tunnete väljendamiseks.

Inglise jalgpalli kõrgliiga jätkub suletud uste taga 17. juunil.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles