Rahvusvaheline organisatsioon alustab McLareni raportis välja toodud tõstjate dopinguproovide analüüsimist

Toimetas Christopher Krutto
Copy
Tamas Ajan.
Tamas Ajan. Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Rahvusvaheline tõstmisliit (IWF) on Rahvusvahelisele Testimisagentuurile (ITA) edastanud tõendid positiivsete dopinguproovide kohta, mida tõstmisliidu pikaaegne president Tamas Ajan varjas.

Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) president Witold Banka andis pressiteate vahendusel teada, et on McLareni raporti tulemustest šokeeritud.

Raportist selgus, et Ajan segas IWFi antidopingu programmi ja aitas selle läbi patustel sportlastel teenida medaleid kõige kõrgemal tasemel. Näiteks ühel dopingureidil tuvastati Türgi sportlaste seas 21 positiivset dopinguproovi, kuid nendele ei järgnenud ühtegi karistust. Lisaks oli veel 41 peidetud dopingujuhtumit ja 10 korda, kus halba analüütilist näitu ei uuritud põhjalikumalt.

Paljud süüdlased siiski pääsevad karistustest, sest enne 2015. aastal korda saadetud dopingupatustamiseid saab ametlikult karistada kuni kaheksa aastat pärast nende toimepanekut. 

Ajani arvutist leiti kustutatud kiri, kus Aserbaidžaani president Ilham Alijev tänab teda positiivsete dopinguproovide avaldamisega viivitamise eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles