Bayerni ülevõim Saksamaal on masendav, ent kahvatub Lätis toimunu kõrval

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Bayerni mängijad rõõmustamas.
Bayerni mängijad rõõmustamas. Foto: Marvin Ibo Güngör/GES/POOL/Scanpix

Saksamaa jalgpalli A ja O ehk Müncheni Bayern kindlustas teisipäeva õhtul klubi ajaloo 30 riigi meistritiitli. 

Esimest korda krooniti Bayern Saksamaa tšempioniks 1931-32 hooajal, kui sellele järgnes pikk paus (suuresti ka maailmasõja tõttu). 1963. aastal pandi alus pragusele Bundesligale ning selle esimeseks tšempioniks krooniti FC Köln.

Kui kokku on ajaloo jooksul Saksamaa meistriks kroonitud 43 erinevat klubi, siis Bundesliga perioodil on võidurõõmu tunda saanud vaid tosin meeskonda. Neist pika puuga kõige edukam on olnud Bayern, kes on Bundesligas võidutsenud siis 29 puhul: järgnevad Mönchengladbachi ja Dortmundi Borussiad 5 ja Bremeni Werder 4-ga. 

Bundesliiga trofeesid:

29 - Müncheni Bayern

5 - Mönchengladbachi Borussia, Dortmundi Borussia

4 - Bremeni Werder

3 - Hamburger SV, VfB Stuttgart

2 - FC Köln, FC Kaisterslautern

1 - TSV 1860 München, Eintracht Braunschweig, 1. FC Nürnberg ja VfL Wolfsburg

Veelgi muljetavaldavam (või igavam, sõltub vaatenurgast) on asjaolu, et tänavune trofee oli Bayerni jaoks kaheksas järjestikune. See on Euroopa tippliigade rekord, vaid Juventusel on sama palju ette näidata ning eduka hooaja lõpu korral võib Valge Daam Itaalias noppida üheksanda järjestikuse trofee.  

Too üheksagi pole aga Euroopa absoluutne rekord. Näiteks Barõsau BATE suutis vahemikus 2006-2018 tulla 13 hooajal järjest Valgevene tšempioniks, sama tembuga on varem Norras hakkama saanud ka Rosenborg (1992-2004). 

Vana Maailma pikim võimuperiood on aga 14-aastane. Aastatel 1991 kuni 2004 ei leidunud Lätis vastas praeguseks hingusele läinud Riia Skontole, sama kaua püsis vahemikus 2002-2016 Gibraltaril võimul ka Lincoln Red Imps. 

Eestis on kõige pikemalt troonil suutnud olla Tallinna FCI Levadia, seda vahemikus 2006-2009.

Naiste jalgpallis kuulub Euroopa pikima valitsemisaja au KI Klaksvik Kvinnurile, kes on tulnud 17 järjestikusel hooajal (2000-2016) Fääri saarte meistriks. 

Mängijad, kelle auhinnakapis on enim Saksamaa meistritiitleid:

9 – David Alaba, Frank Ribery, Thomas Müller

8 – Oliver Kahn, Mehmet Scholl, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Arjen Robben, Manuel Neuer, Robert Lewandowski, Jeroma Boateng, Javi Martinez

7 – Lothar Matthäus, Klaus Augenthaler, Alexander Zickler, Rafina, Thiago

Kaldkirjas on karjääri lõpetanud mängijad. 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles