48-kordne tiitlivõistluste medaliomanik jäi raseduse tõttu päevapealt sponsoritest ilma

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jeanette Ottesen 2016. aasta Rio olümpial, kus ta sai kaela pronksmedali.
Jeanette Ottesen 2016. aasta Rio olümpial, kus ta sai kaela pronksmedali. Foto: Reuters/ScanPix

Taani ujuja Jeanette Ottesen, kelle auhinnakapist võib leida 48 tiitlivõistluste medalit, meenutas hiljuti inetut intsidenti 2017. aastast, kui ta avalikkust oma lapseootusest teavitas. 

Ottesen andis oma rasedusest Taani Ujumisliidule, kes oli tol hetkel vastutav tema palgatšekkide eest, teada e-maili teel. Sealt sai ta viisaka vastuse, kuid kuu lõpus ootas teda ja britist elukaaslast Marco Loughranit karm üllatus. Otteseni kontole ei laekunud ühtäkki mitte ühtegi penni - ei alaliidult ega sponsoritelt. 

Ühe hetkega olid kõik staarujujale selja keeranud justkui oleks too karjääri lõpetanud. Ottesen oli aga selgelt väljendanud, et ta ei kavatse tippspordiga lõpparvet teha ning plaanib basseini naasta.  

«Mõnda aega oli mul tunne, et peamegi lihtsalt tänavale elama minema. Per*e, mul polnud enam sissetulekut. Olukord oli väga keeruline ja mul oli tunne, et mind lihtsalt tõrjuti,» meenutab 2011. aastal Taani aasta sportlaseks valitud Ottesen värskes TV2 dokumentaalis nelja aasta tagust aega. 

Taanlanna tunnistab ausalt, et tal oli vahepeal isegi raskusi üüri maksmisega. «See oli raske. Kõik mu sponsorid olid kadunud ja ma pidin nullist alustama.»

Taani ujumisliidu presidendi Lars Green Bachi sõnul oli Ottesen oma täbaras olukorras ise süüdi, kuna ei esitanud alaliidule uue toetuse jaoks avaldust. «Toetuseid makstakse varasemate saavutuste ning potentsiaalsete tulevikusaavutuste põhjal. Jeanette andis meile küll oma rasedusest teada, kuid ta ei esitanud avaldust tulevikus finantstuge saada. Seetõttu käsitlesimegi tema olukorda kui karjääri lõpetamist.» 

Ottesen pidas aga oma sõna, naasis pärast tütre sündi basseini ja tegi seda veel edukalt: eelmise aasta lühiraja Euroopa meistrivõistlustelt noppis ta kolm hõbemedalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles