Eesti jalgpall vajab VARi

Karl-Joosep Küngas
Copy
Endine tippkohtuni Viktor Kassai kasutamas võimalust vaadata videokordust.
Endine tippkohtuni Viktor Kassai kasutamas võimalust vaadata videokordust. Foto: GABRIEL BOUYS/AFP

Eesti jalgpalli kõrgliigas on üha rohkem muret kohtunike tegevusega. Ei möödu peaeagu ühtegi mänguvooru, kus poleks palju kõneainet tekitanud olukordi, mis mõnel juhul otsustavad ka kohtumise saatuse.

Selliseid asju ei tohiks kõige kõrgemal tasemel kindlasti juhtuda ja välismaal on selleks kasutusele võetud video abikohtunik ehk VAR. Selle ülesanne on likvideerida mängust selged kohtuniku vead ja ka osutada tähelepanu märkamata jäänud olukordadele.

Maarjamaal peaks VAR kasutusele võetama kõige varem 2022. aastal, sest kõige pealt tuleb kohtunikel läbida ühe hooaja pikkune kursus. See periood valmistab õigusemõistjaid ette uute lahendustega töötamiseks. Lisaks tuleb ettevalmistada väljakud ja hankida ka vajalikud seadmed. 

Selleks ajaks on mängitud kaks nö VARi vaba hooaega ja tekkinud mitmeid probleeme, mida saaks varem ära hoida. See tähendab, et tegelikult oleks video abikohtunikku vaja Eestis juba täna, sest liialt palju on vahejuhtumeid, kus ühele või teisele meeskonnale tehakse selgelt liiga. Kohtunikud on teinud mitmeid kaheldavaid otsuseid ning see tekitab pahameelt neile, kellele need reaalselt kahju toovad.

«Oleme teinud taustatööd ja teinud selgeks palju see ettevõtmine võiks meile maksma minna. Oleme ka vajalikud heakskiidud alaliidust saanud ning nüüd peame liikuma edasi vaikselt, et ka kohtunikud vajalikule tasemele viia. See võtab tõesti aega umbes ühe hooaja ja pärast seda võib VARi kasutusele võtta ka Eesti kõrgliigas,» sõnas kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles