Venelaste dopingupatud paljastanud Mclaren: tulemuste manipuleerimine on dopingust suurem probleem

Postimees Sport
Copy
RICHARD MCLAREN
RICHARD MCLAREN Foto: /imago/Martin Hoffmann

Richard McLaren, kes on tuntud kui venelaste dopingupattude paljastaja, peab spordiennustustega kaasnevaid pettuseid spordi suurimaks vaenlaseks.

Torontos peetud vastavateemalisel konverentsil andis Mclaren Reutersile intervjuu, kus hindas spordimaailma suurimateks probleemideks dopingut ja kokkuleppemänge. Samas tunnistas kanadalane, et viimane võib olla isegi suurem oht. «Sporti eristab teistest meelelahutusvaldkondadest ettearvamatus. Kokkuleppemängud röövivad spordilt kõige tähtsama tunnuse. Kui sport ei ole enam ennustamatu, väheneb kirg selle vastu ja see on tegelikult veel suurem probleem [kui doping].» 

Viimastel aastatel on erilisse fookusesse võetud tennisega seotud kokkuleppemängud. Kuna sel spordialal on võimalik ennustada sisuliselt iga punkti eraldi, on oht pettuseks ülisuur.

2018. aastal teenis Egiptuse tennisist Karim Hossam tulemuste manipuleerimise eest eluaegse võistluskeelu. 2008. aastal sattus uurimise alla kaks aastat varem maailma edetabelis koguni kolmandal kohal paiknenud Nikolai Davõdenko. Tõsi, rahvusvaheline meeste tennise katuseorganisatsioon (ATP) otsustas venelase siiski hiljem süüst vabastada.

Jalgpalli tippliigadest on kokkuleppemängud puudutanud peamiselt Itaalia liigast. Karistada on saanud nii Juventus, AC Milan kui ka Rooma Lazio.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles