Etioopia pikamaajooksja sai ülipika võistluskeelu

Toimetas Christopher Krutto
Copy
Etaferahu Temesgen Wodaj 29. Tartu jooksumaratonil.
Etaferahu Temesgen Wodaj 29. Tartu jooksumaratonil. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Etioopia pikamaajooksja Etaferahu Temesgen Wodaj sai dopingu tarvitamise ja tõendite võltsimise eest 12-aastase võistluskeelu.

Wodaj andis positiivse dopinguproovi eelmise aasta oktoobris peetud Toronto maratonil, kus ta jäi naiste arvestuses kaheksandaks. Etiooplanna jooksis seal uueks isiklikus rekordiks 2 tundi, 27 minutit ja 21 sekundit.

Novembris tuvastas Montrealis asuv Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) akrediteeringuga labor Wodaji veres EPO jälgi ja talle määrati esialgne karistus.

Pikamaajooksja palus B proovi avamist ja eitas dopingutarvitamist. Wodaj andis ametnikele meditsiinilise sertifikaadi, mis tõendas tema külastust koduriigis asuvasse AS Medium Clinic haiglasse. Väidetavalt põdes sportlane haiguse käes ja külastas haiglat kaks nädalat enne maratonil võistlemist.

28. veebruaril tuli ka jooksja B proov positiivsena tagasi ja taaskord anti talle võimalus seda põhjendada. Wodej esitas sama varemesitatud sertifikaadi uuesti ja ametnikud soovisid, et sportlane täpsustaks külastuse põhjust ja annaks teda ravinud arsti nime.

Jooksja esitas uued dokumendid, mille alusel raviti tema haigust just EPOga. Dopinguuurijad kaevusid sügavamale ja avastasid, et Wodaji poolt mainitud haigla oli oma uksed sulgenud 9. septembril 2019, ehk kolm nädalat enne väidetavat külastust. Samuti polnud tema nimetatud arstil kehtivat rohtude väljakirjutamise luba.

Wodajile määrati keelatud ainete tarvitamise eest nelja-aastane võistluskeeld ja tõendite võltsimise eest kaheksa-aastane võistluskeeld. Kokku peab sportlane kandma 12-aastase karistuse, mis suure tõenäosusega lõpetab tema sportlaskarjääri. Pikamaajooksja on karistuse lõppemise ajaks juba 41-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles