Maailma- ja Euroopa meister suri 20 päeva pärast sünnitamist ega näinud oma last kordagi

Henry Lääne
, reporter
Copy
Leinaküünal. Pilt on illustratiivne
Leinaküünal. Pilt on illustratiivne Foto: unsplash.com

Üleeile suri laskmise maailmameister ja kaheksakordne Euroopa tšempion Bobana Momcilovic-Velickovic, kes sai paarkümmend päeva tagasi emaks.

Serbia väljaanne Novosti kirjutab, et 30-aastaselt surnud sportlasel avastati preeklampsia ning tema elu viimastel päevadel oli naise ajutegevus lakanud. Oma vastsündinud last, kelle tervisega on kõik korras, ei näinud ta kordagi.

Preeklampsia näol on tegemist rasedusaegse vererõhutõusuga koos valgu tekkega uriini. Haigus tekib vaid raseduse ajal, enamasti viimasel kolmandikul. Raskematel juhtudel võib rasedal esineda ka nägemishäireid (täpikesed silmade ees, virvendus, udune nägemine), peavalu, iiveldust ja ülakõhu valu, kirjutab Kliinikum.ee.

Enamasti lõpeb isegi diagnoositud preeklampsiaga rasedus hästi ja sünnib terve laps. Samas on haigus väga tõsine – see võib põhjustada kahjustusi ema neerudes, maksas ja muudes elutähtsates organites; haiguse ravimata jätmisel võib emal tekkida hulgiorganpuudulikkus ja krambid (eklampsia).

Muide, serblanna võistles ka raseduse ajal ning talle riputati tänavu Poolas Wroclawis kaela kaks EM-kulda.

Pärast Momcilovic-Velickovici surma on talle tehtud ohtralt järelehüüdeid. Näiteks ütles Serbia laskespordi ajaloo parimaks naiseks peetav olümpiavõitja Jasna Šekaric, et Momcilovic-Velickovicita pole enam miski nii nagu varem.

Meistersportlase meie seast lahkumise tõttu kehtestati tema kodulinnas Boris kolmepäevane lein, mis kestab tänasest ülehomseni. «Noor ja paljulubav elu lahkus liiga vara ning jättis suure tühimiku, mida pole võimalik täita. Bobana jättis nii Serbia kui ka maailma laskesporti suure jälje. Kõige olulisem on aga, et ta oli suurepärane inimene, julge ja rõõmus,» seisis linnaisade avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles