Galerii ⟩ Trans tõestas, et liigavorm ei näita midagi, kuid meistri vastu sellest ei piisanud

Karl Juhkami
, reporter
Copy

Valitsev Eesti jalgpallimeister ja praegugi koduliigas liidrikohta hoidev Tallinna Flora pidi Tipneri karikafinaalis nägema ränka vaeva, et üle olla Premium liiga hetke viimasest Narva Transist 2:1 (18. Konstantin Vassiljev, 72. Henrik Pürg - 28. Sadio Tounkara). Flora võit tähendas ka seda, et tuleval aastal esindab kolme Tallinna suure kõrval (Flora, Levadia ja Kalju) eurosarjas meid Paide Linnameeskond, kelle pangakontole potsatab seeläbi ka ca 240 000 eurot. 

Transi peatreeneri kohusetäitja Oleg Kurotškin sõnas juba nädala keskel toimunud eelvaatuse raames, et nemad panevad kõik munad laupäevasesse karikakorvi. Seda ka põhjusega, sest täna käis nende vaatevinklist mäng 150 000 euro peale. Värskete meestena saatis juhendaja lahingusse mängukeelu alt vabanenud Irie ja kapten Roman Nesterovski. Tagalat aitas tugevdada veel ka vigastusest paranenud Ofusu Appiah. Flora loots Jürgen Henn tegi seevastu ainult ühe vangerduse: paremal äärel sai Rauno Alliku asemel võimaluse Frank Liivak.  

Kuigi meeskondade tänavused kolm eelnevat duelli olid kõik Flora kasuks kaldunud, ei tähendanud see tänase mängu eel midagi. Sest Lillekülaski üritasid florakad esiti kontrolli enda kätte haarata, aga viiendaks mänguminutiks tegid tribüünidel valjemat häält piirilinnast külla sõitnud poolehoidjad. Nende hõisked asendusid 7. minutil aga pahameelega, kui peakohtunik Joonas Jaanovits Transi kasuks penaltit ei määranud. Kuigi fännid kisasid, näitas telekordus, et arbiiteril oli õigus: pall tabas Michael Lilanderi õlga, mitte kätt.

Esimene üliohtlik olukord tekkis 12. minutil ikkagi Transi värava all, kui Märten Kuusk sai viiekastist vabalt peaga löögile. Keskkaitsja ürituse pareeris aga Andreas Vaikla asemel mõnevõrra üllatuslikult teist mängu järjest Narva puuri kaitsnud Aleksei Matrossov.

Sööda Kostjale, tema lööb

See kõik ei maksnud aga 17. minutiks enam mitte midagi. Siis leidis Rauno Sappinen hea sööduga paremalt äärelt Frank Liivaku, kes lükkas palli omakorda edasi Konstantin Vassiljevile. Ja vanameister virutas nahkkera kasti joonelt Matrossovi selja taha. Flora läks 1:0 ette ning murdis sellega korraks ka Transi vaimu.

Mõni minut hiljem oli Sappinenil võimalik rohevalgete eduseisu kasvatada, kuid Premium liiga tänavuse hooaja parim väravakütt mängis ennast natukene liiga terava nurga alla ning pall vuhises tagumisest postist mööda.

Trans küll üritas vaikselt toibuda, kuid Flora jätkas nende tümitamist. Sedapuhku aga salakavalamalt. Pealinlased ei tormanud tarmukalt ründesse, vaid panid narvalased paika miniduellides ja kahevõitlustes. Seda kohati ka oskuslike, ent (pool)lubamatute võtetega. 

Näis, et on ainult aja küsimus, kuniks Trans lõplikult murdub. Venekeelsete (vaiksete) sajatuste hulk platsil ja selle kõrval aina suurenes. 28. minutil oli Lilander lähedal Flora eduseisu suurendamisele, kuid tagalamehe maapõrkeüritus lendas üle värava.

Teise asemel tuli hoopis esimene

Ja siis, nagu välk selgest taevast, ilutsesid tablool viiginumbrid. Trans viis poolkontrast palli paremale äärele, kust see kasti toimetati. Omadeni nahkkera ei jõudnud, kuid Flora mehed ei suutnud seda ka ära klaarida, mistap põrkas pall sobivalt ette hoopis Sadio Tounkarale. Ja malilane sahistas.

Trans oli taas duhh’i üles saanud ning seda oli näha ka nende söötudest. Sest kui mõned minutid tagasi ei julgenud nad ettepoole vaadatagi, siis nüüd lükati teineteisele vajadusel ka florakate jalge vahelt. Ja kui äsja palli oma võrgust välja noppinud Ingmar Krister Paplavskis ei suutnud hakkama saada Aleksandr Zakarliuka kauglöögiga, sarnanes valitsev Eesti meister vägisi tuulevaikuses väriseva haavalehega.

Henni hoolealused aga toibusid ning avapoolaja viimasel veerandtunnil nägi väljakul lahtist vutilahingut. Pall küll liikus ühest kastist teise, kuid ohtlikuks kumbki pool ei muutunud. Avapoolaja lõpus pälvis palju tähelepanu ka vanameister Konstantin Vassiljev, kui ta palliga lipates endast kümme aastat nooremast Zakarliukast lihtsalt mööda jooksis. Nii, et narvalasel ei jäänudki lõpuks muud üle, kui Kostja veaga maha tõmmata.

Poolaja viimane minut kuulus Transile, kes rohevalgete kastis küll korduvalt elevust tekitas, ent tulemuseni ehk hea löögini ei jõudnud.

Mõttepaus terasid ei eraldanud

Pärast väikest mõtteaega jätkati sealt, kust jäädi pooleli. Võimalusi oli ühele ja teisele poole ning võitluski jätkus igale väljaku ruutmeetrile. Samas polnud lahing toores, millele viitab ka asjaolu, et esimest korda välkus Lillekülas kollane hoiatuskaart 57. minutil, kui Lilander õnnetult kombel käega vastasmängija nägu tabas. 

Poolehoidjate pulss tõusis teisel poolajal esimest korda 60. minutil, kui Markus Soometsal õnnestus kasti antud madal pall varbaga värava poole sunnata. Ent Matrossov oli valvel. Nagu ka minut hiljem, kui puurilukk lükkas pantrihüppega minema vahetusest sekkunud Martin Milleri ürituse.

Sellele järgnes omakorda Transi kohene kontrarünnak, mille algatas pikajalgne Chinedu Charles Geoffrey. Nigleerlane murdis Flora kasti ja andis ka palli keskele, kus Sobtšenko soodsalt positsioonilt südamest peale virutas. Transi kurvastuseks väravast mööda. 

Kolm minutit hiljem leidis Flora kastist ennast üksi Nikita Mihhailov, kuid temagi üritus lendas valele poole posti. 69. minutil tuli rohevalgetel tänada Paplavskist, kes nurjas Zakarliuka katse. 

Välgulöök tabas taas

Ja siis, praktiliselt ei kusagilt, läks Flora taas ette. Nurgalöögist anti kast kõrge kaarpall ja selle koksas võrku kõige kõrgemale kerkinud Henrik Pürg. Seejärel käskis Jürgen Henn oma hoolealustel mängu lukku keerata. Palli hakati hoidma, surmama ja mõistagi igal võimalikul hetkel aega viitma. 

Kümme minutit enne lõppu haaras Transi juhendaja Kurotškin kinni ka oma jokkerist. Ta saatis ründeliini mehitama pikakasvulise keskkaitsja Appiahi. 

85. minutil teenis Trans karistuslöögi, mis müüri lendas. Jätkuolukorras mängiti pall kasti ja Nurlan Novruzov kukkus. Kõlas ka peakohtunik Jaanovitsi vile, kuid tulemuseks polnud mitte penalti, vaid vabalöök Flora kasuks ja kollane kaart Novruzovile.

Trans jätkas üritamist, kuid kell tiksus halastamatult nende kahjuks. Ja kui ajanäitaja 17.52 näitas ja Lilleküla staadionil kohtumise lõpuvile kõlas, olid florakad need, kes juubeldades käed taeva poole tõstsid. 

Flora, kes oli niigi valitsev Eesti meister ja superkarika võitja, sai enda valdusesse ka Tipneri karika. Rõõmustasid ka Paide Linnameeskonna mängijad, sest nemad saavad hilissuvel boonusena vähemalt ühe euromängu (koroona tõttu peetakse euromängud tänavu üheosalisena - K.J.).

Kohtumise tipphetked:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles