Eesti maadlustreener vedas soomlannast hoolealust olümpial alt: ta pidanuks mind toetama

Postimees Sport
Copy
Petra Olli.
Petra Olli. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

Soome tippmaadleja Petra Olli meenutas, kuidas eestlasest juhendaja Ahto Raska pärast 2016. aasta Rio de Janeiro valusat kaotust lihtsalt minema jalutas. 

26-aastase endise sportlase elust rääkivas dokumentaalfilmis «Kun liekki sammuu» («Kui leek kustub») on fookuses ka nelja aasta tagune suurvõistlus. Eelnevalt nii EMilt kui ka MMilt medaleid noppinud Olli läks olümpiale kõrge koha järgi, ent pidi pettuma.

Soomlanna kaotas veerandfinaalis (-58 kg) kindlalt Kõrgõzstani maadlejale Aisuluu Tynybekovale. Kuna viimane ei jõudnud finaali, siis jäi Olli jaoks suletuks ka lohutusringi uks. Meie põhjanaaber oli löödud.

Ta tunnistas, et vajanuks nendel hetkedel treeneri Raske tuge. Kummalisel kombel kadus aga eestlane järsku kui tina tuhka.

«Ma ei näinud Ahtot mitu päeva,» vahendas Ollit Iltalehti. «See jättis meie koostöösse jälje. Olin harjunud, et tuleme saali koos ja lahkume ka võistluselt koos.»

Kaotusjärgne periood oli soomlannale raske. «Ma ei kaotanud halvale maadlejale, kuid olin ise väga kehv. Need päevad Rios olid üsna udused. Sageli, kui keegi vastu tuli, puhkesin nutma,» tunnistas Olli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?KUN LIEKKI SAMMUU? YLE TV2 16.7.2020 kl21.00 Nämä tyypit Vesa-Matti Savinen @vekkisavinen & Jarkko Ala-Huikku @jalahuikku on kierrelly ympäri maailmaa kameroiden ja mikrofoniensa kanssa. He ovat pompanneet ken tietää mistäkin pusikosta ja taltioineet urani nousuja ja laskuja. Kerrankin Vesku teki raatavan matkustusreissun Mongolian aroille ja kerkes alle kahessa vuorokaudessa kokemaan jokaisen vuodenajan, mitä Ulan Bator osasi meile tarjota.? Yli 8 vuotta koutsi Ahto on ollu mikitetettynä ja Suomen urheilukansa on saanut seurata näitten herrojen kädenjälkeä. Perhe, läheiset ja ystävät on otettu kiitettävästi mukaan projektiin ja ovat päässet loistamaan kameroiden laulaessa. Loistavaa ja pyyteentöntä työtä painin, huippu-urheilun ja ihmisten eteen. Edittiä on painettu yömyöhään ja vietetty unettomia öitä, jotta saadaan tarjota kansalle unohtumatonta primetime viihdettä!⭐️ Kiitos äijät!❤️? Grande Finale torstaina televisiossa!⭐️ ?KUN LIEKKI SAMMUU? YLE TV2 16.7.2020 kl21.00 #kunliekkisammuu #yleurheilu #paini #wanatallinn #äijätpainaa #vesku #editedit #mongolia #otetaanpauusiks #kameralaulaa #tällituli #sivuliike

A post shared by PETRA OLLI (@ollipetra) on

Sõna sai ka maadleja ema: «Treener oleks pidanud käituma täiskasvanud inimese kombel. Nad pidanuks võistluse järel vähemalt kokku saama ja hiljem analüüsima, mis juhtus.»

Raska ise selgitas olukorda nii: «Tahtsin lahkuda, sest mul polnud seal enam midagi teha - medal oli läinud.» 

Ta lisas, et suundus tagasi olümpiakülla ja hiljem kaalumisele: «Mul oli Rios veel kaks hoolealust, eestlanna ja lätlanna. Mõlemal oli järgmisel päeval võistlus.»

Raska ütles, et Olliga kohtusid nad alles kolm kuud hiljem. Sportlase sõnutsi sõid nad siiski ka mõned päevad pärast võistlust koos.

«Läksime sööma, aga kumbki ei osanud midagi öelda,» meenutas maadleja. «Ma vajanuks tollal temalt tuge.»

Vaatamata sellele jätkus nende 2009. aastal alanud koostöö ligi kümnendi. Tänavuse aasta alguses otsustas Olli sportlaskarjääri lõpetada. Tema saagiks jäi MMi esikoht ning hõbe, EMidelt noppis ta kaks kulda ja pronksi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles